HR EN
22. ožujka 2019. Projekti Ureda

Otoci imaju rješenja, trebaju podršku središnje države

Picula je u Zagrebu okupio vodeće ljude otočkih jedinica lokalne samouprave koje su sudjelovale u WASAC projektu, te predstavnike Ministarstava zaštite okoliša i energetike, kao i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

„Osnivanjem Tajništva za otoke Europske komisije i osiguravanjem proračuna za njezine projekte energetske tranzicije, Europska je unija konačno priznala posebnost uvjeta otoka i u praktičnom smislu. No, to nije dovoljno, već pred nama u sljedećem razdoblju predstoji borba da se otoke učini daleko relevantnijim i u raspodjeli sredstava iz Kohezijskog fonda. Naši su otočani pokazali da sami znaju organizirati vodoopskrbu i racionalno upravljati vodom. Za unaprjeđenje i sigurniju opskrbu vodom, ministarstva i državna tijela Republike Hrvatske moraju učiniti daleko više da se učinkovitije iskoriste sredstva za izgradnju infrastrukture u vodoopskrbi na otocima, za koju na raspolaganju imamo gotovo milijardu eura europskog novca“, izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula danas prilikom otvaranja okruglog stola „Vodoopskrba na otocima: Izazovi i rješenja“, koji je u Zagrebu povodom Svjetskog dana voda organizirao njegov ured.

Kako se navršila godina dana od završetka prve faze Water Saving Challenge (WASAC) projekta, koji je Piculin ured pokrenuo u suradnji sa Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma, Picula je u Zagrebu okupio vodeće ljude otočkih jedinica lokalne samouprave koje su sudjelovale u projektu i radionicama, kao i dionike u sustavu, poput predstavnika Ministarstava zaštite okoliša i energetike, kao i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Na okruglom su stolu sudjelovali su Damir Tomasović, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša te prometne infrastrukture i mobilnosti, Andreja Baraba, načelnica Sektora za otoke u Upravi za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, Lili Mekterović-Ružić, načelnica sektora u Upravi za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU, Vesna Trbojević, načelnica Sektora djelatnosti javne vodoopskrbe i odvodnje u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Grada Cresa, Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica, Lučijano Sangaleti, bivši direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Lastovo i WASAC partner, Marko Kolega, načelnik Općine Kali, Paula Bolfan, predsjednica Pokreta otoka i Ana Marija Jakas iz Pokreta otoka.

Pametna rješenja, predstavljena u WASAC priručniku koji je izdao Piculin ured, pokazala su da je jednostavnim, jeftinim i brzim intervencijama moguće ostvariti ozbiljne uštede u vodovodnom sustavu bez restrikcija za potrošače. Osam Water Saving Challenge otoka zaključilo je su da primjenom različitih rješenja (podijeljenih u tri kategorije: pametna komunikacija, pametni inženjering, mudro upravljanje) mogu smanjiti potrošnju slatke vode za 10 do čak 55 posto. Količina voda ušteđena na godišnjoj razini na osam otoka (s ukupno manje od 8.000 stanovnika) iznosila bi 200 milijuna litara, pri čemu bi se uštedilo 470.000 kWh energije te 42.000 kg emisije CO2. Uspjeh koncepta ogleda se i u proširenju mreže WASAC otoka.

Krajem prošle godine WASAC mreža je proširena s dodatnih 14 otoka s oko 40.000 stanovnika na Baltiku. Nordijsko vijeće ministara odobrilo je 100.000 EUR za razvoj projekta na finskim, švedskim i estonskim otocima, a dodatnu potporu je osigurao i Kraljevski institut za tehnologiju koji je projektu stavio na raspolaganje 6 MA studenata.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.