HR EN

Plenarne sjednice

06
travnja

Političke zajednice mogu upadati u krize, ali je ključno kako iz njih izlaze

„Rasprava o sve ozbiljnijoj krizi u Makedoniji zapravo je potraga za odgovorom na rastuću dilemu kakva politička uređenja želimo u državama na Zapadnom Balkanu. Ovisno o jasnoći naših stajališta i ustrajanju na dosljednom poštivanju demokratskih standarda mi ćemo poslati poruku protagonistima kršenja istih!“, rekao je zastupnik Tonino Picula u raspravi o izvješću o napretku Makedonije u 2016., na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.
05
travnja

Hrvatska je korak bliže Schengenu

Europski parlament izglasao je nacrt odluke o primjeni odredaba koje se odnose na Schengenski informacijski sustav (SIS), što je prvi korak ka ukidanju provjera na unutarnjim granicama EU-a prema Hrvatskoj!
15
ožujka

Domaće proizvode testiramo, a one iz uvoza ne

Europski parlament usvojio je u srijedu u Strasbourgu paket mjera koje će postrožiti i uskladiti propise o kontrolama i inspekcijama u prehrambenom lancu.
14
veljače

Kršenje principa konstitutivnosti i federalizma rizik je za stabilnost BiH

„Principi konstitutivnosti i federalizma vrlo su važni za funkcioniranje tako složene i asimetrične države kakva je BiH. Njihovo daljnje kršenje izložilo bi stabilnost zemlje većim rizicima od bilo kakvih vanjskih pritisaka“, rekao je predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula, tijekom rasprave o Izvješću o napretku BiH za 2016. godinu, u Strasbourgu.
14
veljače

Situacija u istočnoj Ukrajini

Zastupnik Tonino Picula rekao je da su hitni prestanak sukoba i zaštita civila jasan prioritet u kojem EU mora biti aktivan faktor, tijekom rasprave o situaciji u istočnoj Ukrajini, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.
30
studenog

Brža isplata i više sredstava za Fond solidarnosti EU

Zastupnik Tonino Picula zatražio je da Fond solidarnosti Europske unije poveća stopu plaćanja akontacije s trenutnih 10% kako bi se pokrio veći udio u ukupnom trošku šteta koje nastaju zbog elementarnih nepogoda, tijekom rasprave o ocjeni Fonda za solidarnost večeras u Bruxellesu. Zastupnik je na Izvješću o Fondu radio kao izvjestitelj u sjeni Odbora za regionalni razvoj (REGI).
26
studenog

Picula postao izvjestitelj u sjeni za Makedoniju

Njegova politička grupa S&D imenovala je zastupnika Tonina Piculu za izvjestitelja u sjeni za Makedoniju. Već u prosincu putuje na izvanredne parlamentarne izbore kao promatrač. "Nadam se da će ovi važni izbori označiti prekretnicu na putu Makedonije u EU", poručio je Picula nakon imenovanja.
06
srpnja

Štitit će se cijela vanjska granica, ne samo schengenska!

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži. Prijedlog obuhvaća osnivanje Europske granične i obalne straže (EBCG) koja se sastoji od Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu te nacionalnih tijela nadležnih za upravljanje granicama svih država članica. Agencija bi zamijenila ili pojačala djelovanje postojeće FRONTEX agencije.
10
svibnja

Trebamo ojačati europsku poziciju oko TTIP-a

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je lani tijekom službenog posjeta SAD-u aktivno sudjelovao u intenzivnim raspravama o pregovaračkim pozicijama oko TTIP-a, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu iskoristio je svoj one-minute- speech da podsjeti na što se EU obvezala u pregovorima.
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.