HR EN
5. lipnja 2018. Projekti Ureda

Konferencija Schengen - postignuća i očekivanja

Zastupnik Tonino Picula u Dubrovniku će ovoga petka 8. lipnja, na međunarodnoj konferenciji o Schengenu okupiti predstavnike Europskog parlamenta, predstavnike ministarstava unutarnjih poslova i različite stručnjake zadužene za Schengen koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja oko ulaska Republike Hrvatske u Schengen.

Sloboda kretanja i ukidanje graničnih kontrola proizašle iz schengenskog sporazuma, među najvećim su i najopipljivijim uspjesima Europske unije. One potiču osjećaj zajedničkog identiteta, zajednički prostor slobode, mira i prosperiteta koje dijelimo. Ulazak u Schengen prioritet je za Republiku Hrvatsku, a zastupnik Picula ocjenjuje da Hrvatska nikada nije imala jasniju političku potporu Europskog parlamenta ulasku u schengenski prostor.

"Posljednjih godina, Schengen kakvog poznajemo našao se pod pritiskom niza kritičnih izazova (imigracija, neodgovarajuća politika azila, sigurnosne ugroze) te prevladava mišljenje da ga se mora reformirati. Održavajući pravu ravnotežu između slobode i sigurnosti, zemlje članice trebaju usmjeriti resurse na suočavanje sa zajedničkim izazovima, umjesto na obranu jedni od drugih. Imamo dobru prigodu povući iz fondova znatna sredstva za upravljanje vanjskim granicama EU. Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i jačanjem njene zaštite može pridonijeti učinkovitom upravljanju migracijama. Pored toga, kao izrazito turistička zemlja, Hrvatska bi ulaskom u Schengen znatno olakšala dolazak gostiju”, poručio je organizator konferencije, zastupnik Tonino Picula.

Schengen je u srži europskih integracija, njegove uspjehe treba uvažavati i dalje širiti, te ga učiniti vidljivim svim europskim građanima.

Pridružite nam se na konferenciji u petak, od 9.00h u Dubrovačkim vrtovima sunca u Orašcu.

Program sa svim govornicima i detalje konferencije pogledajte na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.