HR EN
18. veljače 2019. Projekti Ureda

10 hrvatskih otoka u programu energetske tranzicije

Europsko tajništvo za otoke, koje je zastupnik Picula pomogao osnovati i financirati, izabralo je 26 otočnih zajednica kojima će pomoći u energetskoj tranziciji

Tajništvo za čistu energiju na EU otocima objavilo je danas popis 26 europskih otočkih zajednica čime je i službeno pokrenuta njihova tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije. Među 26 izabranih otoka našlo se čak deset hrvatskih otoka: 7 otoka cresko-lošinjskog arhipelaga (Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije i Velike Srakane ) te Brač, Hvar i Korčula.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik parlamentarne međuskupine za otoke, izjavio je: "Otoci postaju sve vidljiviji na europskoj agendi. Podrška za 26 otoka diljem Unije važan je korak za otočane koji mogu postati europski predvodnici u tranziciji na čiste oblike energije. Ovo je prvi, ali iznimno važan korak, u osiguravanju stalne europske pomoći otocima. Čestitke svima, a napose našim otočanima“

Šest izabranih otočnih zajednica, a među njima i cresko-lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot projekti kojima će Tajništvo izravno asistirati pri izradi planova energetske tranzicije do ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama.

Prve radionice Tajništvo će organizirati upravo u Hrvatskoj i to uz terensku podršku Pokreta otoka. Tajništvo za otoke osnovano je u lipnju 2018. godine, godinu dana nakon što je zastupnik Picula s dvoje kolega progurao amandman kojim je osigurano 2 milijuna eura za njegovo funkcioniranje. Cilj Tajništva za čistu energiju na EU otocima je pomoći što većem broju europskih otoka pokrenuti i unaprijediti svoju tranziciju čiste energije na način koji uključuje sve otočke dionike.

Na rad Tajništva nastavit će se i tzv. „Facility“ kroz koji će Europska komisija osigurati dodatnih deset milijuna eura za infrastrukturne projekte u području čiste energetike na europskim otocima. Raspisivanje prvog natječaja se očekuje za kraj 2019. godine.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.