HR EN
14. prosinca 2018. Plenarne sjednice

VEĆA SIGURNOST UZ PODRŠKU VANJSKIM ČLANICAMA EU

Hrvatska je tokom 2018. suočena s izrazitim porastom nezakonitih prelazaka granice, prvenstveno iz BiH (6.415 osoba). Radi se o povećanju od čak 57% u odnosu na 2017.

Na području BiH trenutno se nalazi oko 6500 migranata, od čega najveći broj u improviziranim smještajima u blizini hrvatske granice što povećava mogućnosti pokušaja nezakonitih prelazaka, podsjetio je tijekom govora u Europskom parlamentu hrvatski zastupnik Tonino Picula. 

"Kao članica koja očekuje što skorije pridruživanje Schengenu, Hrvatska je svjesna da su migracije globalni izazov te je podržala Globalni kompakt u Marakeshu. Unija ima svako pravo očekivati od svih punopravnih i potencijalnih članica poštivanje temeljnih ljudskih prava, istrage i procesuiranje odgovornih za njihovo kršenje. Istovremeno, Unija ima obvezu snažnije pomoći zemljama koje se s ograničenim resursima na ovako dugoj granici suočavaju s lokalnom odjekom jednog velikog europskog problema", istaknuo je.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.