HR EN
10. svibnja 2016. Plenarne sjednice

Trebamo ojačati europsku poziciju oko TTIP-a

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je lani tijekom službenog posjeta SAD-u aktivno sudjelovao u intenzivnim raspravama o pregovaračkim pozicijama oko TTIP-a, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu iskoristio je svoj one-minute- speech da podsjeti na što se EU obvezala u pregovorima.

“Nakon prošlotjednog curenja dokumenata, rasprave o TTIP-u ponovno su uzavrele. Građani imaju pravo na informacije kako bi na temelju njih mogli izraziti svoje mišljenje. Mediji i mi kao zastupnici koji u konačnici odlučujemo imamo posebnu odgovornost u procesu ali populizam šteti jer partikularno interpretira činjenice i tako slabi našu pregovaračku poziciju”, rekao je Picula. Europski pregovarački trebaju čvrsto braniti standarde Unije, a na zastupnicima je da im na konstruktivan način pruže podršku dok pregovaraju.

Zastupnik Picula naglasio je da europska pregovaračka pozicija u središtu interesa treba imati “boljitak građana i osigurati zaštitu naših standarda, posebice kada su u pitanju regulatorna suradnja, socijalna i radnička prava te sigurnost hrane”.

“Pristup izvorima financiranja za mala i srednja poduzeća, uklanjanje postojećih administrativnih barijera za izvoz, prenošenje oznaka zaštite proizvoda, poštivanje pravila predostrožnosti prema GMO-u i ukidanje viza za naše građane, prioriteti su za Hrvatsku u kontekstu pregovora”, istaknuo je Picula te zaključio kako će samo TTIP koji uspije zaštititi europske standarde i hrvatske prioritete dobiti i njegovu podršku.

Upravo politički pritisak na SAD da bi se zajamčio bezvizni režim za sve države članice EU bez diskriminacije te zadržavanje standarda sigurnosti hrane, bili su među sedam amandmana koje je zastupnik Picula uložio na izvješće o TTIP sporazumu i koji su ušli u finalnu Rezoluciju Europskog parlamenta. Picula je o tome razgovarao i na sastanku s američkim predstavnikom za trgovinu Michaelom Fromanom te na brojnim sastancima koje je imao u američkom Kongresu i State Departmentu.

U svojim govorima kao i komunikaciji s Komisijom, zastupnik Picula redovito naglašava da su sloboda kretanja te sigurnost hrane i okoliša na prvom mjestu. U kontekstu pregovora o TTIP-u, Picula je zatražio da ugovor obuhvati i otvorene liste proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla. Kao zemlja sa 10 zaštićenih proizvoda na EU razini i 5 koji trenutno čekaju na zaštitu, to je svojevrsno osiguranje da u TTIP budu uključeni naši proizvodi koji će tek ostvariti pravo na zaštitu.

Govor zastupnika Picule možete poslušati na linku. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.