HR EN
14. siječnja 2020. Plenarne sjednice

Stanje u Iranu i Iraku te Libiji

Zastupnik Picula pozvao je na de-eskalaciju sukoba i suzdržavanje od jednostranih akcije jer utječu na regionalnu, ali i globalnu sigurnost.

"Prije svega želim izraziti sućut obiteljima žrtava stradalih u rušenju ukrajinskog putničkog aviona u Iranu. Tragičan je to podsjetnik kako i izolirani incidenti mogu ugroziti opću sigurnost. Podržavam potpuni pristup istrazi istražiteljima svih zemalja čiji su državljani žrtve ove tragedije. Temeljna poruka treba biti poziv na de-eskalaciju sukoba i suzdržavanje od jednostranih akcija jer imaju multiplicirajući utjecaj na regionalnu, ali i na globalnu sigurnost.

Ubojstvo generala Sulejmanija, bez obzira na njegovo djelovanje povezano sa zločinima s brojnim žrtvama, otvorilo je pandorinu kutiju s nesagledivim posljedicama. Nadolazeći izbori u Iranu i SAD-u, nažalost, predstavljaju dodatni izazov. Nadam se da najnoviji prijepor o povlačenju američkih trupa iz Iraka neće izazvati nove sukobe i žrtve.

Jednako tako, puna podrška iranskom nuklearnom sporazumu, podrazumjeva realizaciju preuzetih obveza, uključujući INSTEX, posebice u kontekstu humanitarne trgovine. EU treba proaktivnu politiku, predlaganje diplomatskih rješenja koja za cilj moraju imati iransko poštivanje nuklearnog sporazuma. Tako se zaista doprinosi očuvanju mira i promicanju sigurnosti. Iran svakako treba zaustaviti nasilje nad prosvjednicima o čemu svjedočimo zadnjih dana. Zaključno, držim kako je vrijeme da u narednim zasjedanjima raspravimo i transatlantsku suradnju u značajno izmijenjenim okolnostima. To je neizostavan dio formule za globalnu sigurnost i mir", poručio je zastupnik Picula u svom govoru na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu. 

 

 

"Svjedočili smo sporazumu Libije i Turske koji direktno krši međunarodne zakone o moru i suverenitet trećih zemalja, a Turska, formalno NATO saveznik, s Rusijom opet dogovara akcije u našem neposrednom susjedstvu. U Libiji suprotstavljene strane, Rusija i Turska pokušale su utvrditi svoje pozicije i dogovoriti prekid vatre, no taj pokušaj je danas propao.

U isto vrijeme, članice EU još uvijek ne uspijevaju pronaći zajedničku politiku prema Libiji i koordinirani odgovor na ovu krizu. Treba jasno naglasiti da vojne intervencije ne mogu riješiti kaos u Libiji.

Naša politika prema Libiji ne može se ni svesti samo na migracijsku politiku. EU i geopolitička Komisija moraju preuzeti aktivniju i produktivniju ulogu, osobito u neposrednom susjedstvu. Berlinski proces i suradnja s UN-om su put kojeg treba podržati", poručio je zastupnik Picula. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.