HR EN
11. veljače 2020. Plenarne sjednice

Plan SAD-a za Bliski Istok i odgovor EU-a

Nijedan mirovni plan ne može uspjeti ako nema podršku svih sukobljenih strana, poručio je zastupnik Picula na raspravi u Strasbourgu.

"Nijedan mirovni plan ne može uspjeti ako nema podršku svih sukobljenih strana, a način na koji je objavljen ovaj plan najviše govori o političkim slabostima dvojice leadera koji su ga predstavili. Plan je izraz unilateralne politike trenutne američke administracije i kroničnog odbacivanja multilateralizma. Sjetimo se Pariškog sporazuma, Kurda i uloge u Siriji, sporazuma s Iranom itd.

Određeni elementi koji su predstavljeni kao veliki ustupci zapravo su već dogovoreni tijekom ranijih pregovora i pokušaja pronalaska rješenja. Posebno zabrinjavaju dijelovi plana koji se odnose na Jordansku dolinu i dijelove Zapadne obale.

Ovaj prijedlog samo demonstrira dubinu razlika između suprotstavljenih strana. Svi uključeni trebaju se suzdržati od jednostranih poteza i iskreno se uključiti u istinske pregovore o pronalasku trajnog rješenja. A to su dvije neovisne, demokratski konsolidirane, suverene države koji će omogućiti miran i siguran suživot ljudi s obje strane granice", poručio je zastupnik Picula na plenarnoj sjednici.

Cijeli govor zastupnika Picule poslušajte u videu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.