HR EN
27. ožujka 2019. Plenarne sjednice

Picula protiv povećanja tereta sufinanciranja za RH

Picula se kritički osvrnuo na neke od najvažnijih prijedloga nove Kohezijske politike i ocijenio kako je presudno za zemlje poput RH da se teret sufinanciranja ne poveća, kao ni da se rokovi ne smiju kratiti

"Kohezijska politika je glavni instrument za promicanje socijalne, gospodarske i teritorijalne kohezije i solidarnosti među različitim regijama. Kao glavna investicijska politika predstavlja jedno od najvažnijih postignuća Unije.

Novi prijedlog sadrži neke pozitivne odredbe kako bi se financiranje prilagodilo budućim potrebama. Vrijedi pozdraviti i 80 mjera za jednostavnije korištenje fondova. Međutim, makroekoekonomska uvjetovanost i povećanje tereta sufinanciranja na države i regije nisu rješenje trenutnih problema.

Štoviše, samo će dodatno onemogućiti regije s manjim proračunima da prijavljuju projekte, a njima su fondovi najpotrebniji. Potreban je veći stupanj decentralizacije i fleksibilnosti te jači kapaciteti javne uprave u pripremi i provedbi projekata. Budućnost kohezijskog i fonda za regionalni razvoj ovisi o proračunu.

Neizvjesnost BREXIT-a i odbijanje nekih članica da izdvoje dodatna sredstva ne smiju ugroziti ciljeve kohezijske politike. Podržavam rad izvjestitelja i zahvaljujem mu na uvažavanju članka 174. kojim se i otoci direktno uključuju u prijedlog", rekao je Picula tijekom govora o kohezijskoj politici u Europskom parlamentu.

 


Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.