HR EN
29. studenog 2018. Plenarne sjednice

Picula pozdravio izvješća o Kosovu i Makedoniji

Kako izvješća o Kosovu i Makedoniji pokazuju, obje su zemlje tijekom godine na izmaku pokazale napredak u ispunjavanju uvjeta u približavanju Europskoj uniji

Makedonija je postala primjer dugo očekivane dobre vijesti iz regije opterećene kroničnim, ali i nekim sasvim novim deficitima. Istodobno, od Makedonije očekujemo da nastavi ključne reformske procese, poglavito u jačanju vladavine prava, istaknuo je u svojem govoru hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula prilikom govora o izvješću EP o Makedoniji.

"Na taj princip, na žalost, potrebno je podsjetiti i neke države članice koje su dio EU više od desetljeća. Od Skopja se traži da prije ulaska u blok ispuni ozbiljne preduvjete kojih se ne pridržava jedna od članica Unije, o čemu svjedočimo preko uloge Mađarske u slučaju Gruevski. Ako želimo ostati vjerodostojna zajednica, poštivanje vladavine prava ne smije biti arbitrarno. Čestitam makedonskoj Vladi na napretku u implementaciji sporazuma iz Prespe. Pozivam da ovaj pozitivni momentum iskoriste za nastavak reformi kako bi što skorijim otvaranjem pregovora o članstvu prilbližili mogućnost boljeg života svojim sugrađanima", naglasio je.

Govoreći o Kosovu, istaknuo je kako jasna perspektiva članstva u EU mora ostati jedan od poticaja za provedbu prijeko potrebnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana, pa tako i u slučaju najmlađe europske države. Dobru vijesti s Kosova, u pogledu ispunjavanja uvjeta za liberalizaciju viznog režima, ovoga puta ne prate dobre vijesti iz EU.

"Parlament i Komisija jasno su podržali ukidanje viza građanima Kosova kako bi im olakšali putovanja, poslovanje te pomogli u borbi protiv krijumčarenja ljudi. Iskazujem žaljenje što Vijeće još uvijek nije omogućilo konačnu liberalizaciju viznog režima. To bi bila jasna poruka Kosovu, ali i regiji, da ispunjavanje obveza uvijek donosi koristi. Pred Kosovom je i dalje veliki posao u jačanju vladavine prava, procesuiranju politički motiviranih ubojstava, borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Jedino opipljivi reformski rezultati opravdavaju daljnju europsku podršku koja, međutim, u slučaju Kosova mora prijeći s obećanja na provedbu istih", zaključio je.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.