HR EN
14. siječnja 2020. Plenarne sjednice

Izvješće o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike

Zastupnik Picula poručio je da veći naglasak treba biti na Zapadnom Balkanu kao prioritetu zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike.

"Izvješće o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike je doneseno konsensualno. Istaknuta je uloga EU, ne samo u promoviranju mira i sigurnosti, već i kao odgovornog aktera u pogoršanim globalnim okolnostima. Glede izvješća o provedbi zajedničke sigurnosne i obrambene politike, nadam se da ćemo i to izvješće ubuduće usvajati na sličan način. Podržavam nastavak rada na razvijanju europskih strateških kapaciteta.

U rastućoj nestabilnosti, što dokazuju i prvi tjedni ove godine, EU mora djelovati brže, snažnije i konstruktivnije u duhu multilateralizma, kako bi se promovirale ključne europske vrijednosti mira, suradnje i napretka. Odgovor na brojne izazove je strateška autonomija s naglašenom potrebom da EU bolje koordinira postojeće i nastavi razvijati vlastite sigurnosne i obrambene kapacitete. Smatram da bi veći naglasak trebao biti na Zapadnom Balkanu kao prioritetu zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike. Stabilno susjedstvo je jamac i stabilne Europske unije. Aktivnost, suradnja i europska perspektiva su poruke koje moramo slati našim partnerima na jugoistoku. Uvjeren sam da će se i naš novi Visoki predstavnik predano zalagati za jaku Europu u multilateralnom svijetu, jer izazova je mnogo, a naši građani očekuju odlučne i pravovremene poteze, u skladu s našim načelima", poručio je zastupnik Picula na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Pogledajte govor na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.