HR EN
16. siječnja 2018. Plenarne sjednice

Hrvatska - most između Strategija EU-a za dunavsku i jadransku i jonsku regiju

Na prvoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu u 2018. godini, zastupnik Tonino Picula sudjelovao je u raspravi o provedbi makroregionalnih strategija Europske unije. Hrvatska aktivno sudjeluje u dvije: Strategiji EU-a za dunavsku regiju i Strategiji za jadransku i jonsku regiju.

"Kao sudionica dvije makroregionalne strategije, Hrvatska predstavlja most između Strategije EU za dunavsku regiju i Strategije EU za jadransku i jonsku regiju. Obje strategije, Dunavska s 5 zemalja koje još nisu članice EU i Jadransko-jonska s njih 4, predstavljaju izvrsnu platformu za suradnju i zato trebaju biti katalizatori nastavka i revitalizacije procesa proširenja EU.

No, uz postojeće primjere dobre prakse, obje platforme tek trebaju ostvariti svoj puni potencijal. Izvješće o provedbi otkriva probleme s resursima, upravljanjem i preuzimanjem odgovornosti. Potrebni su jača administrativna podrška razvoju i financiranju projekata, bolja koordinacija relevantnih izvora financiranja, te odatna sredstva. Tako bi se ostvarili strateški projekti razvoja prometne i energetske infrastrukture i jačala povezivost" - rekao je zastupnik Picula. 

Pogledajte video govora.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.