HR EN
5. travnja 2017. Plenarne sjednice

Hrvatska je korak bliže Schengenu

Europski parlament izglasao je nacrt odluke o primjeni odredaba koje se odnose na Schengenski informacijski sustav (SIS), što je prvi korak ka ukidanju provjera na unutarnjim granicama EU-a prema Hrvatskoj!

„Glasovanjem za ovo izvješće korak smo bliže Schengenu! Vjerujem da će Hrvatska uskoro postati dio zajedničkog Schengenskog prostora bez graničnih kontrola jer ispunjavamo preduvjete koji su za to potrebni“, poručio je zastupnik Tonino Picula iz Strasbourga.

Naime, Vijeće je postojeći nacrt proslijedilo Europskom parlamentu, a te se odredbe nakon savjetovanja s Parlamentom, primjenjuju kada se preko mehanizma schengenske evaluacije potvrdi da su u predmetnoj državi članici ispunjeni uvjeti za njihovu primjenu.

„U skladu s tim u veljači 2016. provedena je schengenska evaluacija radi provjere razine zaštite podataka u Hrvatskoj. Nakon pozitivnog mišljenja Schengenskog odbora iz listopada 2016., Komisija je provedbenom odlukom donijela izvješće o evaluaciji u kojemu se potvrđuje zadovoljavajuća razina zaštite podataka u Hrvatskoj!“, naglasio je zastupnik Picula.

On je ovoga tjedna u ime svoje grupe S&D imenovan za izvjestitelja u sjeni (shadow rapporteur) na 2 mišljenja Odbora za vanjsku politiku (AFET) za Schengen, što znači da će moći izbliza sudjelovati u svakom koraku vezanom za ulazak Republike Hrvatske u Schengen.

Jedno je mišljenje o regulaciji Europskog parlamenta i Vijeća o osnivanju, radu i korištenju Schengenskog informacijskog sustava u području graničnih provjera, a drugo je mišljenje Europskog parlamenta i Vijeća o korištenju Schengenskog informacijskog sustava za povratak državljana trećih zemalja koji imaju nezakonit boravak.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.