HR EN
16. rujna 2019. Plenarne sjednice

Hitno zaustaviti nasilje u Hong Kongu

Potrebne su hitne mjere za okončanje nasilja na ulicama Hong Konga te nastavak dijaloga svih ključnih dionika kako bi smo osigurali ispunjavanje preuzetih dogovora i obveza, istaknuo je Tonino Picula tijekom jučerašnjeg govora na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

"Iako je u međuvremenu prihvaćeno da se povuče sporni zakon kojim bi se građanima Hong Konga sudilo u Kini, prosvjednici se jednakim intenzitetom nastavljaju boriti za proširenu listu svojih zahtjeva. Između ostalog traže veće stupanj demokratskih sloboda, ali i puštanje tisuća prosvjednika koji su u međuvremenu uhićeni. Kina se u svom tekućem procesu reformi i sve većem globalnom angažmanu opredijelila za međunarodni okvir ljudskih prava potpisivanjem širokog spektra međunarodnih ugovora o ljudskim pravima. Zabrinjava nasilje kojem već neko vrijeme svjedočimo na ulicama Hong Konga, a koje postaje sve intenzivnije. Zakonodavstvo Hong Konga trebalo bi ostati u potpunosti u skladu s međunarodnim i ljudskim pravima", rekao je Picula.

Cijeli govor pogledajte na videu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.