HR EN
18. srpnja 2019. Plenarne sjednice

EU nastavlja s miroljubivim globalnim inicijativama

Novoizabrani koordinator S&D-a u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta, zastupnik Tonino Picula, istaknuo je potrebu za mirnim rješenjima u Venecueli i Hong Kongu.

Tijekom proteklih 60 godina od njezinog osnivanja, Europska unija bila je mehanizam za izgradnju mira u posljeratnoj Europi, koji je omogućio period ranije neviđenog ekonomskog prosperiteta i suradnje među narodima. Tijekom cijelog tog perioda, u početku skromnije, a s rastom njezine ekonomske moći u sve većoj mjeri, Unija je svoj vanjskopolitički utjecaj gradila 'soft power' pristupom, koji se vrlo često očitovao u zagovaranju mirnih rješenja između sukobljenih, a nekad i zaraćenih strana, no najčešće izdašnom humanitarnom pomoći, kojom su europske zemlje pokušavale pomoći smanjiti patnje najugroženijih u područjima zahvaćenima sukobom.

Europska unija nastavlja na taj način graditi svoj utjecaj, što se očituje i u pristupu trenutno kriznim područjima, o kojima se ovog tjedna raspravljalo na prvoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u novom sazivu. Kao novoizabrani koordinator Socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP, hrvatski zastupnik Tonino Picula održao je dva govora, o potrebi normalizacije stanja u Venezueli i potrebi da se zakonodavstvo u Hong Kongu nastavi pridržavati načela vladavine prava, posebno u smislu nedavno donesenog zakona o pojednostavljivanju izručenja Kini.

U pogledu humanitarne krize u Venezueli, Picula je naglasio kako EU može pozitivno utjecati na situaciju u toj zemlji i njezinom susjedstvu:

„Za dobro građana Venezuele, EU i njezini partneri ne smiju odustati od podrške povratku u demokratsku normalnost i ustavni poredak kroz miran politički proces. EU osjeća obvezu nastaviti pružati humanitarnu pomoć Venezueli, ali i Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu, koji su pokazali veliku solidarnost u pružanju utočišta ljudima koji su pobjegli iz zemlje“.

Istaknuo je kako je nužno i da honkonška vlada povuče prijedlog zakona kojim bi se olakšalo izručivanje građana Hong Konga Kini. Zaključio je kako je potrebno da honkonška vlada odmah pusti i odustane od optužnica protiv miroljubivih prosvjednika i svih uhićenih tijekom demonstracija za pravo na slobodu izražavanja.

 

Pogledajte video njegovog govora.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.