HR EN
24. listopada 2017. Plenarne sjednice

EU institucije neće dopustiti blokadu Hrvatske u Schengen

"Očekujem da europske institucije neće dopustiti političku blokadu ulaska Hrvatske u Schengen kada zadovoljimo kriterije. Europska unija mora biti ravnopravna prema svim svojim zemljama članicama i diskriminacije ne smije biti!", poručio je zastupnik Tonino Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Zastupnik Picula pozdravio je podršku Vijeća „povratku Schengena“ nakon što je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, upoznao zastupnike sa zaključcima summita održanog 19. i 20. listopada.

„Ulazak u Schengen je strateški cilj Hrvatske. Nadam se da, nakon što zadovoljimo kriterije, europske institucije neće dopustiti političku blokadu našeg ulaska. Vjerodostojnost EU ovisi i o tome hoće li biti uklonjena bodljikava žica koju su na naše granice razvukle upravo naši susjedi - zemlje članice Europske unije“, poručio je Picula koji je u ime svoje S&D grupe bio imenovan za izvjestitelja u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove (AFET) za Schengen.

„Sigurnost je jedna od naših najvažnijih vrijednosti“, zbog čega je Picula podržao start PESCO-a (Stalna strukturirana suradnja - mehanizam pojačane suradnje u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a) i dodatnu obrambenu koordinaciju, a „posebno jače uključivanje malih i srednjih poduzeća u zajedničke projekte financirane europskim fondovima i programima.“

Picula u svojim govorima redovito podsjeća da Europska unija mora biti ravnopravna prema svim svojim članicama, bilo da se radi o malim ili velikim zemljama. „Diskriminacije nijedne zemlje članice na putu u Schengen ne smije biti, a posebice ne na način da se pokušajima blokade ulaska u Schengen rješavaju bilateralni problemi.“

Picula je također u svom govoru poručio da je pozitivno što će već sljedeći sastanak Programa čelnika biti posvećen „Socijalnoj Europi - poslovima i rastu“, ali i naglasio da rasprave na summitu EU-Zapadni Balkan trebaju biti fokusirane na proširenje Europske unije s njima u sastavu, a ne samo na pomoć tim zemljama u slučaju nove migrantske krize.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.