HR EN
15. ožujka 2017. Plenarne sjednice

Domaće proizvode testiramo, a one iz uvoza ne

Europski parlament usvojio je u srijedu u Strasbourgu paket mjera koje će postrožiti i uskladiti propise o kontrolama i inspekcijama u prehrambenom lancu.

U raspravi o kontrolama i aktivnostima poduzetim kako bi se osigurala primjena zakona o hrani i hrani za životinje, pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja, biljnom reproduktivnom materijalu i sredstvima za zaštitu bilja, sudjelovao je i zastupnik Tonino Picula.

Zastupnik Tonino Picula istaknuo je da “unatoč tome što EU ima najviše standarde sigurnosti hrane u svijetu, nedavni skandali s konjskim mesom u Europi te zaraženom piletinom i jajima u Hrvatskoj koji je rezultirao fatalnim posljedicama, pokazuju da postojeći zakonodavni okvir nije dovoljan”.

Picula je stoga podržao novi paket uredbi, istaknuvši da ga treba što prije usvojiti: “Europa je sita prehrambenih afera, a u Hrvatskoj je sve više građana koji se na vlastite oči žele uvjeriti u porijeklo onoga što im dolazi na stol. Dosadašnje zakonodavstvo EU bilo je podijeljeno na više od 70 različitih uredbi dok se novim paketom od 5 prijedloga osigurava jasan put hrane od proizvođača do potrošača – doslovno, od farme do stola.”

Kao zastupnik koji se od početka mandata bavi zaštitom autohtonih hrvatskih proizvoda na EU razini i ističe njihovu veliku važnost za potrošače kao i proizvođače, ukazao je večeras i na jedan veliki paradoks: “Mi domaće proizvode temeljito testiramo, dok se kod proizvoda uvezenih iz ostatka EU oslanjamo na jedinstveni zdravstveni certifikat za kojeg često nema garancije!

Apsolutno su nedopustivi slučajevi u kojima se među zemljama članicama na jedinstvenom tržištu Unije, prodaju zdravstveno neispravni proizvodi bez adekvatne kontrole. Troškovi kontrole pritom ne smije biti opravdanje za ugrožavanje zdravlja i života potrošača!”

Poljoprivredno-prehrambeni sektor je drugi najveći sektor u EU koji zapošljava preko 40 milijuna ljudi i proizvede vrijednost višu od 750 milijardi EUR-a godišnje. Ovaj paket mjera oko kojeg se pregovaralo 18 mjeseci, odgovara na poziv za pojednostavljenjem zakonodavstva i pametnijim propisima s jedinstvenim ciljem – sigurnijom hranom za građane koji više ne moraju sumnjati u porijeklo, boljim pravilima za proizvođače koja smanjuju mogućnost pojave bolesti i epidemija životinja i na kraju: manje administracije za trgovce.

 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.