HR EN
29. siječnja 2016. Pitanja Europskoj komisiji

Picula pitao Komisiju hoće li zaštititi radnike iz Karlovca

Zbog 229 radnika tvrtke General Electric čije je hrvatsko sjedište u Karlovcu, a koji bi u iduće dvije godine mogli dobiti otkaz kao rezultat najavljene reorganizacije, zastupnik Tonino Picula obratio se Europskoj komisiji.

Razmatra li Komisija mjere kojima bi se zaštitila radna mjesta zaposlenika tvrtke Alstom ukoliko dođe do najavljenih masovnih otpuštanja, a nastavno na odobrenje prodaje tvrtke?", pitao je Picula Komisiju te odlučio reagirati nakon dopisa Sindikata metalaca Hrvatske koji je njegov ured primio ovaj tjedan. 

Naime, slijedom odobrenja Europske komisije od 8. rujna 2015., energetski dio koncerna ALSTOM, a time i Alstom Hrvatska 2. studenoga 2015. prodan je američkom General Electricu uz uzvjet da će se veći dio Alstomovog portfelja plinskih turbina prodati talijanskoj kompaniji Ansaldo, s ciljem zadržavanja konkurentnosti u Europi. No, trenutača situacija je takva da će u toj međunarodnoj tvrtki koja se bavi energetikom, veći dio najavljenih otkaza (čak 134 radnika) dobiti visoko obrazovani kadar iz Inženjeringa/Istraživanja i razvoja.  

"Karlovački inženjeri oštećeni su ovom odlukom Komisije s obzirom na to da nisu bili uključeni u planove restrukturiranja i prodaje talijanskom Ansaldu kao ravnopravni subjekt. Naime, dio švicarskih inženjerskih resursa iz razvoja plinskih turbina prešao je u Anslado i nastavio raditi na istoj lokaciji, dok hrvatskim inženjerima takva mogućnost nije ponuđena unatoč brojnim priznanjima s međunarodnih inovatorskih izložbi kao i osvojenoj "Zlatnoj kuni" Hrvatske gospodarske komore", istaknuo je Picula u pitanju Komisiji.  

Cijeli članak možete pročitati na linku. 

Picula traži pomoć za 229 radnika karlovačke tvrtke

Izvor: T portal
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.