HR EN
23. veljače 2016. Pitanja Europskoj komisiji

Picula o zaštiti građana prilikom on-line trgovine

Povodom pokretanja platforme za pomoć potrošačima i trgovcima, zastupnik Tonino Picula pitao je Europsku komisiju koje mjere planira poduzeti kako bi se ostvarila potpuna pokrivenost svih država članica i sektora, vezano uz kupnju putem interneta.

Platformom za pomoć potrošačima i trgovcima u rješavanju sporova oko kupnje na internetu povezano je oko 117 tijela za alternativno rješavanje sporova iz 19 država članica.

Za potrošače i trgovce u Hrvatskoj kao i u još 8 država članica Europske unije, rješavanje sporova oko domaće kupnje putem interneta i za sve ostale europske potrošače koji kupuju proizvode iz tih 9 zemalja, ova usluga nije dostupna zbog čega je Picula reagirao prema Komisiji.

Picula ističe da je nužno ukloniti sve moguće prepreke razvoju internetske trgovine na obje strane – kod trgovaca i kod kupaca - i prije svega potaknuti povjerenje potrošača.

"Uz tradicionalne potrošačke navike Hrvata koje se teško mijenjaju, manipulacije kreditnim karticama u prekograničnoj kupovini te povremene slučajeve lažnih poslovnih praksi (iskustvo 25 posto potrošača) i činjenicu da oko 32 posto Hrvata nikad nije kupovalo na internetu, nedostupnost ove platforme samo još više ograničava online potrošnju koja je dostupna velikoj većini europskih građana".

Cijeli članak možete čitati na linku.

Picula: Učiniti on-line trgovinu sigurnijom

Izvor: Vecernji.hr
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.