HR EN
24. veljače 2021. Parlamentarne Aktivnosti

Piculi mandat EP-a za izradu preporuka za odnose sa SAD-om

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa SAD-om održao je 23. veljače sastanak s predsjednikom Odbora Kongresa SAD-a za Europu, energetiku, okoliš i cyber sigurnost Williamom Keatingom, odmah nakon odluke Odbora za vanjske poslove EP-a da zastupnik započne s pripremom preporuka za odnose EU-SAD

„Odnosi Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država su tijekom protekle četiri godine doživjeli svoju najnižu razinu od uspostave našeg globalnog multilateralnog poretka i euroatlantskog partnerstva nakon Drugog svjetskog rata. Prije toga, dugih sedamdeset godina međunarodni je poredak temeljen na demokratskim vrijednostima, otvorenim društvima, zaštiti ljudskih i manjinskih prava bio plod zajedničkih napora SAD-a i EU“, istaknuo je Picula na početku razgovora s Keatingom.

Pozdravivši Piculinu inicijalnu ocjenu, Keating je ocijenio kako ni SAD ni EU ne mogu biti uspješne ne rade li zajedno: „Vratili smo se u Pariški klimatski sporazum, ali moramo učiniti i više od toga. Puno je posla pred nama“.

Također, Picula je pozdravio i namjeru SAD-a da se vrati u Iranski nuklearni plan, nastavno na iransko pridržavanje istome i ocijenio kako je to i temelj za rad na uspostavljanju stabilnosti na Bliskom istoku.

Glede odnosa s Rusijom, Picula je istaknuo da različite strategije prema cjepivima i ruska aktivna uloga u dezinformacijskim kampanjama i podrška anti-europskim opcijama sve izazovi prema kojima se EU mora postaviti zajedničkom i sveobuhvatnom strategijom djelovanja.

Picula je, govoreći o temi zapadnog Balkana, istaknuo kako su uvijek najveći uspjesi u regiji bili rezultat zajedničkog truda. Naglasio je kako je strateški interes EU pridruživanje susjeda. Keating se složio i najavio veći američki angažman na zapadnom Balkanu, izrazivši zabrinutost zbog mogućeg nastavka urušavanja demokratskih institucija.

Govoreći o zajedničkoj obrambenoj politici u okviru NATO-a, Picula je ocijenio kako EU mora ojačati svoje diplomatske, sigurnosne i obrambene kapacitete: “Vjerujem kako će samosvjesna i samodovoljna EU biti pouzdaniji i snažniji partner u zaštiti multilateralizma i međunarodnog poretka”.

Picula se dotaknuo i Europskog zelenog plana, kao najambicioznijeg europskog projekta, rekavši kako klimatske promjene nisu samo okolišni, već ekonomski i društveni izazov koji treba rješavati isključivo na socijalno pravedan način. Uz isticanje važnosti mora i oceana u borbi protiv klimatskih promjena, pozvao je SAD na zajedničku borbu s obje strane Atlantskog oceana, u čemu je dobio Keatingovu podršku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.