HR EN
4. kolovoza 2020. Parlamentarne Aktivnosti

Picula 2. najutjecajniji zastupnik za vanjsku politiku

Prema Influence Indexu, koji mjeri nezavisni think tank Vote Watch Europe

Tonino Picula je drugi najutjecajniji zastupnik Europskog parlamenta u području vanjske politike prema pokazateljima Influence Indexa, koji mjeri nezavisni think tank Vote Watch Europe.

Picula je prema dimenzijama indeksa, koji temeljeno na statistikama mjeri politički utjecaj u smislu moći oblikovanja zakonodavstva, osvajanja glasova i oblikovanja debata, kao i društveni utjecaj u smislu sposobnosti da utječe na ljude, oblikuje javni diskurs i izgradnju podrške, osvojio 92,3 od mogućih sto bodova.

„Europska vanjska politika važan je alat kojim oblikujemo zajedničku europsku budućnost. Njome pokušavamo u svijetu sve veće neizvjesnosti, geopolitičkih, okolišnih i zdravstvenih izazova omogućiti sigurnost i blagostanje našim građanima u Hrvatskoj i svim članicama Unije. U okvirima nove europske vanjske politike, potvrđivanje utjecaja Unije u regiji jest i jedan od testova njezine buduće globalne vjerodostojnosti, a nama u Hrvatskoj važna je zbog prosperiteta našeg najbližeg susjedstva. Drago mi je da je potvrda mojeg angažmana i rada došla i od strane nezavisnog think tanka koji svoje istraživanje temelji na mjerljivim pokazateljima“, rekao je Picula povodom objave rezultata mjerenja Influence Indexa Vote Watch Europe.

Kako stoji u objavi za medije Vote Watch Europe, Picula je drugi najutjecajniji u vanjskoj politici, posebno u pogledu zapadnog Balkana: „Hrvatski socijaldemokrat je zadužen za godišnja izvješća o napretku Crne Gore i predsjeda radnom grupom Europskog parlamenta za zapadni Balkan. Nedavno je pripremio izvješće s preporukama za proširenje za summit o zapadnom Balkanu. Dodatno, Picula koji je u trećem mandatu u EP, koordinira pozicije parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Odboru za vanjske poslove. Picula ima veliko profesionalno iskustvo kao ministar vanjskih poslova, šef misija OESS-a u istočnoj Europi, a predsjedao je i EP delegacijama za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo“. Važno je naglasiti kako ovaj ranking ne uključuje Piculino nedavno imenovanje izvjestiteljem EP za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što su napravili analize političkog utjecaja na temama zdravstva, Europskog zelenog plana, digitalnih politika i ekonomije, ovog tjedna na red je došla vanjska politika, posebno iz perspektive političkih smjernica predsjednice Europske komisije Ursule v.d. Leyen o „geopolitičkoj Komisiji“: stupa „Snažnije EU“, gdje se indeks bavi procjenama o tome koji zastupnici imaju najviše potencijala utjecati na odluke EU u vanjskoj politici, dogovore o trgovini i razvojnoj pomoći. To posebno dolazi do izražaja s produljenjem krize nastale pandemijom korona virusa, koji potencira napetosti s drugim važnim međunarodnim igračima, sve zahtjevnijim SAD-om, „sistemskim rivalom“ Kinom i geopolitički nametljivom Rusijom.

Kako Europsku uniju očekuju mnoge važne odluke o odnosima s Kinom, Rusijom, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, VoteWatch Europe otkriva koji će zastupnici imati najviše utjecaja na ta pitanja. Odbor za vanjske poslove EP i dalje je jedan od najpopularnijih, piše Vote Watch Europe, a od zastupnika traži veliku vještinu kako bi stekli utjecaj kroz svoje mreže kontakata ili stručnost. Iz metodologije je važno naglasiti kako ona ne uključuje politička stajališta zastupnika, odnosno smjer u kojem vode politike. Vote Watch Europe naglašava i kako treba imati na umu da iako su zastupnici istaknuti potpisnici inicijativa ili amandmana, njihovi su stavovi često rezultat većih političkih ili sruštvenih silnica koje se susreću u oblikovanju politika. „Ignoriranje tih sila može vas dovesti do iznenađenja, pa nemojte gledati samo one koji su najvidljiviji, jer su oni samo vrh ledene sante, nego gledajte i njihove kolege, mreže i druge dionike koji ih okružuju,, imajući na umu da se 90% stvari odvija ispod površine“, zaključuje Vote Watch Europe.

Usluge Vote Watch Europe koriste vodeći mediji: Politico, Economist, Euronews, Le Monde, Financial Times, La Stampa, Deutsche Welle, El Pais i drugi.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.