HR EN
21. kolovoza 2020. Parlamentarne Aktivnosti

Osigurati sigurne, slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori

Picula i Bilčik uputili poruku institucijama Crne Gore

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, izvjestitelj EP za Crnu Goru i Vladimir Bilčik, zastupnik i voditelj delegacije EP u toj zemlji, uputili su zajedničku izjavu građanima i institucijama Crne Gore u osvit parlamentarnih izbora koji će se održati 30. kolovoza 2020. U nastavku donosimo izjavu u cijelosti.

Crnogorske institucije uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 30. kolovoza ove godine imaju veliku odgovornost. Provođenje izbora tijekom pandemije izazovan je zadatak u cijeloj Europi. Država mora osigurati da građani slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, istovremeno poštujući stroge zdravstvene preporuke i smjernice za zaštitu njihove sigurnosti.

Ovim putem pozivamo crnogorske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi nadolazeće izbore organizirali u cijelosti u skladu s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore. Nadamo se da će rezultati glasanja u nedjelju doprinijeti stabilnosti Crne Gore i predstavljati sljedeći korak u ostvarivanju njezine europske budućnosti. Kao članica NATO-a, Crna Gora već je dio europskih sigurnosnih struktura i mora osnažiti svoju posvećenost budućem članstvu u Europskoj uniji.

Ovim putem želimo odati priznanje Crnoj Gori na dosad ostvarenom napretku na putu prema članstvu u EU, uključujući i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja. Sada je važno usredotočiti se na bržu provedbu reformi u zemlji. Spremni smo pomoći i usko surađivati s našim budućim partnerima u crnogorskom parlamentu u realizaciji njihovih važnih zadataka. Veselimo se nastavku političke suradnje nakon uspostavljanja novih institucija po završetku izbora.

Želimo izraziti i našu najdublju sućut svim građanima Crne Gore koji su tijekom pandemije COVID-19 izgubili članove obitelji i prijatelje. Kao zalog solidarnosti, tijekom ovih teških vremena, EU je osigurala do sad nezapamćenu zdravstvenu i financijsku pomoć Crnoj Gori. Svim građanima Crne Gore želimo mirne i sigurne izbore 30. kolovoza.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.