HR EN
18. siječnja 2018. Odbori / Međuskupina

Zajednički odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo

Zastupnik Tonino Picula, kao šef Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, predsjedao je sastankom Zajedničkog parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Kosova, u Strasbourgu.

"2018. je proglašena godinom šanse za zapadni Balkan. Proširenje EU-a ponovo dolazi u fokus europskih politika, ali su zato i očekivanja veća. Napredak se osobito očekuje od Kosova. Za razliku od prijašnja tri, današnji četvrti zajednički sastanak s delegacijom parlamenta Kosova nije završio usvajanjem zajedničkih preporuka. Pitanje oko kojeg nismo uspjeli postići dogovor je uključivanje odrednice o podršci nastavku rada Specijalnog suda za ratne zločine prema važećem zakonu i odbijanje njegovih izmjena. Žao mi je što je ovo neslaganje onemogućilo usvajanje ostalih preporuka o brojnim drugim važnim temama koje su konstruktivno raspravljane. Nadam se da će vlasti Kosova uvažiti ozbiljnost situacije i značenje ove teme za odnose s Europskom unijom. Otklanjanje kroničnih problema koji sve ozbiljnije opterećuju situaciju u zemlji mora postati prioritet. Građani Kosova to zaslužuju!", poručio je zastupnik Picula nakon sastanka u Strasbourgu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.