HR EN
14. studenog 2019. Odbori / Međuskupina

S&D očekuje da se Várhelyi odijeli od Orbanove politike koju je ranije zastupao

S&D od mađarskog kandidata za povjerenika EU Várhelyia očekuje da se jasnije odijeli od Orbanove politike koju je ranije zastupao.

„Iako je iskusan diplomat, Olivér Várhelyi nije nas danas uvjerio da je on prava osoba za mjesto povjerenika za susjedstvo i proširenje EU. Tražimo osobu koja ima jasnu viziju budućnosti zemalja jugoistočne Europe u Europskoj uniji u ovim izazovnim vremenima. Socijalisti i demokrati u Europskom parlamentu jasno podržavaju proširenje EU i želimo biti sigurni da će taj ključni portfelj biti u pravim rukama“, komentirao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula danas rezultate saslušanja kandidata za povjerenika za susjedstvo i proširenje EU, Mađara Olivéra Várhelyia.

Naime, nakon saslušanja na Odboru za vanjske poslove Europskog Parlamenta, Tonino Picula je kao koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u EP uputio zahtjev za dodatnim odgovorima, planovima i potezima koja će Varhelyi morati predstaviti do ponedjeljka kako bi članovi S&D eventualno podržali Varhelyjevu kandidaturu.

Picula je dodao kako je Josep Borrell na mjestu potpredsjednika Europske komisije za vanjsku politiku svojevrsno jamstvo smjera djelovanja u tom resoru, no od Várhelyia se ipak očekuje da se pismeno obveže da njegovi prethodni potezi na mjestu stalnog predstavnika mađarske vlade u EU neće kompromitirati njegovu novu dužnost. „To znači jasan rez s Varhelyjevim ranijim mandatom“, jasan je bio Picula.

Među ostalim, od Varhelyija se očekuje da odgovori na pitanja koja se tiču vladavine prava u zemljama kandidatkinjama, konkretno postupanja prema zemljama koje bi kršile demokratske procedure i progonile demokratsku opoziciju, kontrolirale medije, i ne bi provodile borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Također, očekuje se da zauzme stav tome bi li suspendirao financijska sredstva kandidatkinjama koje bi kršile ljudska prava manjina, boraca za ljudska prava, prava vjerskih manjina, izbjeglica i migranata. Varhelyi se treba izjasniti i o tome što misli o potencijalnom smanjenju pretpristupnih sredstava kandidatkinjama, te kako planira smanjiti strane utjecaje na zapadnom Balkanu.

Više možete vidjeti i na linku.

T portal

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.