HR EN
5. prosinca 2019. Odbori / Međuskupina

Picula u službenom posjetu Ukrajini

Picula putuje u Ukrajinu u sastavu ad hoc izaslanstva vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Kordinator za vanjske poslove socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Tonino Picula putuje danas u Ukrajinu u sastavu ad hoc izaslanstva vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET). U sljedeća dva dana sastat će se s ukrajinskim premijerom Oleksijem Hončarukom, predsjednikom ukrajinskog parlamenta Dmytrom Razumkovim, šefom EU delegacije za Ukrajinu Matti Maasikasom, članovima ukrajinskog parlamenta (Vrhovne Rade) i tajnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksijem Danilovim.

„Nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora ove godine, Europska unija od Ukrajine očekuje da nastavi sa započetim reformama i organizacijom javne uprave. I dalje smo zabrinuti zbog izostanka pomaka u pravosuđu, posebice vezano za imenovanja sudaca Vrhovnog suda“, poručio je zastupnik Picula uoči odlaska na službenu misiju u Kijev.

Misija u Kijevu prethodi novom summitu „normandijske četvorke“ o situaciji u Ukrajini, koji će se nakon trogodišnje stanke ponovno održati sljedećeg ponedjeljka, 9. prosinca, u Parizu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron primit će njemačku kancelarku Angelu Merkel, ruskog kolegu Vladimira Putina te nedavno izabranog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Nakon razmjene zarobljenika između Ukrajine i Rusije u rujnu, sve su oči u Ukrajini sada uperene na mogućnost sastanka Putina i Zelenskog nasamo. Prije summita u Parizu, bit će summit NATO-a u Londonu, gdje se očekuje podrška Saveza Ukrajini, što će vjerojatno imati utjecaja i na pariški susret.

Susret predstavnika Europske unije i Ukrajine dodatno usložnjava i politička kriza u Sjedinjenim državama, nastala nakon pokretanja procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa, u čijem središtu se našao upravo razgovor sa predsjednikom Ukrajine Zelenskim.

Podsjećamo, zastupnik Picula boravio je u Ukrajini i u prijašnjim mandatima: 2014. kao član kriznog izaslanstva Europskog parlamenta koje je pokušavalo posredovati u smirivanju tamošnjih napetosti boravio je u Kijevu, na Majdanu i u Harkivu. 2015. je zastupnik Picula bio dio promatračke misije na izborima u Ukrajini. U prošlom mandatu, zastupnik Picula bio je izvjestitelj u sjeni i glasnogovornik za Ukrajinu u ime svoje političke grupacije socijalista i demokrata te je radio na izvješćima o implementaciji Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine te višekratnoj makro-financijskoj pomoći Ukrajini.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.