HR EN
22. svibnja 2020. Odbori / Međuskupina

Picula spriječio dodjelu izvješća ekstremnoj desnici u EP

Proeuropske snage moraju preuzeti odgovornost i spriječiti tihi marš ekstremne desnice, ističe Picula

Hrvatski zastupnik i koordinator grupacije Socijalista i demokrata (S&D) u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Tonino Picula spriječio je na ovotjednom glasanju da grupa Identitet i demokracija (ID), koja okuplja zastupnike ekstremne desnice, dobije svoje prvo izvješće u tom odboru.

Zastupnici ID tražili su da im se dodijeli izvještaj naziva „Arapski poluotok, izazovi i perspektive“, i dok im je na sastanku koordinatora taj zahtjev odobren, Picula je u ime Socijalista i demokrata zatražio glasanje o dodjeli izvješća na Odboru za vanjsku politiku.

Pod maskom tzv. suverenizma, nacionalistički, ekstremno desni zastupnici ID-a u Europskom parlamentu kontinuirano rade na rastakanju zajedničkih europskih institucija, često iz pozicija koje su usklađene s djelovanjem geopolitičkih protivnika Europske unije, što nije slučajnost, ocjenjuje Picula. Kao protivnici proširenja Unije, članovi ID nedavno su u EP podržali i podgrijavanje sukoba u Crnoj Gori zbog rasprave o vlasništvu nad sakralnim objektima pravoslavne crkve u toj zemlji. Konstantna je njihova podrška protueuropskim političkim opcijama na Zapadnom Balkanu.

„Ne možemo dopustiti da Europski parlament na Arapskom poluotoku predstavljaju zastupnici ID-a. Takav bi potez poljuljao vjerodostojnost Europe, Europskog parlamenta i njegovog Odbora za vanjske poslove“, istaknuo je Picula. ž

Tako je Odbor za vanjske poslove ostao jedini u Europskom parlamentu u kojem predstavnicima ekstremne desnice nije dodijeljeno nijedno izvješće. „Temeljne vrijednosti na kojima počiva Europska unija naći će se pod još jačim pritiskom ako naš sanitarni kordon prema ekstremnoj desnici u Europskom parlamentu nastavi popuštati. Proeuropske snage moraju preuzeti odgovornost i spriječiti tihi marš ekstremne desnice kroz europske institucije“, rekao je Picula.

Od 71 člana Odbora za vanjske poslove, 33 su glasala protiv, 26 ih je glasalo za, dok ih je 12 bilo suzdržano. Protiv su glasali zastupnici S&D-a, liberali okupljeni u Renew Europe i zelena ljevica u GUE/NGL grupaciji, dok su za glasali članovi ID i većina članova Europske pučke stranke.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.