HR EN
19. svibnja 2020. Odbori / Međuskupina

Picula od EK zatražio mjere za pomoć priobalnim područjima

Priobalna područja posebno su pogođena ekonomskim posljedicama pandemije

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula danas je kao predsjednik Međuskupine EP za mora, rijeke, otoke i priobalna područja na sastanku ugostio povjerenika Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusa Sinkevičiusa.

Tema sastanka na kojem su sudjelovali i drugi članovi predsjedništva Međuskupine je odgovor EU na pandemiju COVID-19, s posebnim naglaskom na maritimni sektor, zaštitu okoliša mora i oceana, obalnih i pograničnih područja, te stanovništva pogođenog krizom koje u tim područjima EU živi. Cijeli je maritimni sektor ugrožen pandemijom, od ribarske industrije, preko strateške infrastrukture poput luka, morskih i kopnenih kanala, lanaca nabave, turizma i vodnog transporta. Priobalna područja, čija gospodarstva i transport iznimno ovise o maritimnom sektoru, pate od posljedica do sada nepredviđene i nezabilježene krize.

Picula je u ime Međuskupine od povjerenika Sinkevičiusa zatražio uspostavljanje strateškog pristupa maritimnim politikama. To je i razlog zbog kojeg je Europski parlament, prilikom prihvaćanja Europskog zelenog plana inzistirao na tome da mu EK da i tzv. 'plavu', odnosno oceansku i morsku dimenziju.

„Tražimo od Komisije pravovremene mjere koje će pomoći ekonomski oporavak građana EU koji žive u primorskim, obalnim i riječnim područjima, kao i u udaljenim krajevima, što znači i konkretne krizne i akcijske planove. Sve mjere oporavka moraju biti koordinirane s regionalnim i lokalnim vlastima, kako bi u pravoj mjeri odražavale stvarne potrebe tih zajednica. Europski maritimni sektor i obalna područja igraju ključnu ulogu u ispunjavanju ambicija Europskog zelenog plana, posebno u pogledu sprječavanja klimatskih promjena, zaštite bioraznolikosti, energetske i gospodarske održivosti, obrane i sigurnosti“, istaknuo je Picula tijekom razmjene mišljenja s povjerenikom.

Picula je naglasio i važnost maritimne dimenzije strategije EK „Od polja do stola“, koja je posebno važna za Hrvatsku, a koju povjerenik sutra predstavlja javnosti.

Povjerenik Sinkievičius odgovorio je kako će tzv. plava ekonomija imati značajnu ulogu u EU planu oporavka, svojim doprinosima u inovacijama, zapošljavanju, osiguravanju stabilnosti opskrbe hranom, kao i održivosti. Upravo će plava ekonomija, zaključio je, biti važan instrument ekonomskog oporavka obalnih područja Unije nakon pandemije.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.