HR EN
28. svibnja 2020. Odbori / Međuskupina

Picula izvjestitelj za Europsku podatkovnu strategiju

Podaci će pomoći poljoprivredi EU-a da poboljša održivost i konkurentnost

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata za Europsku podatkovnu strategiju u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj EP, gdje je Picula zamjenski član. Europska podatkovna strategija je jedan od glavnih elemenata nove digitalne strategije Komisije, predstavljene 19. veljače 2020. Ona uzima u obzir činjenicu da količina podataka koje generiraju poduzeća i javna tijela stalno raste i da će sljedeći val industrijskih podataka duboko transformirati proizvodnju, potrošnju i društvo.

„Vjerujem kako svako društvo treba imati koristi od socijalne i ekološke održivosti i sigurnog digitalnog okruženja koje poštuje privatnost, dostojanstvo, integritet i druga prava uz potpunu transparentnost. Zbog toga sam se odlučio angažirati na ovoj temi, gdje želim dati doprinos kvaliteti usluga, a posljedično i okolišnoj održivosti poljoprivredne proizvodnje i kvalitete hrane za hrvatske i sve europske građane. Svojim ću radom pokušati kroz ovo izvješće pomoći i učinkovitijoj provedbi strategije 'Od polja do stola', jedne od najvažnijih novih europskih strategija“, istaknuo je povodom imenovanja Picula.

Strategija ima za cilj osigurati da Europa iskoristi potencijal koji taj razvoj nudi, kao lider za društvo osnaženo podacima i u podatkovnoj ekonomiji. Uspostava jedinstvenog tržišta za podatke omogućit će njihov slobodan protok unutar EU-a i između sektorâ u korist poduzeća, znanstvenika i državnih uprava. Predlaže se izgradnja europskog podatkovnog prostora u mnogim ključnim područjima, kao što su industrijska proizvodnja, Europski zeleni plan, mobilnost, financije, energetika, poljoprivreda, javna uprava i zdravstvo.

EU ima za cilj stvoriti zajedničke podatke s ciljem povećanja kvalitete usluga kada je u pitanju poljoprivreda. Podaci će pomoći poljoprivredi EU-a da poboljša njezinu održivost i konkurentnost. Društvo treba imati koristi od socijalne i ekološke održivosti i sigurnog digitalnog okruženja koje poštuje privatnost, dostojanstvo, integritet i druga prava uz potpunu transparentnost.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.