HR EN
17. lipnja 2019. Odbori / Međuskupina

Otoci EU predvodnici energetske tranzicije

Zastupnik Tonino Picula govorio je na konferenciji "EU otoci kao predvodnici energetske tranzicije i dekarbonizacije otoka", održanoj danas u Bruxellesu.

"Na kraju ovog mandata postoji mnogo toga na što možemo biti ponosni. Možemo konačno reći da su otoci dobili svoje mjesto na agendi Europske unije i konkretni projekti se provode. Osnovano je Tajništvo za otoke. Različite europske institucije usvojili su izvješća i Rezolucije o otocima. Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja nas je okupila i zajedno smo odigrali ključnu ulogu u podupiranju otočne regionalne i lokalne samouprave. Aktivno radim na tome da to nastavimo činiti i u sljedećem mandatu.

Pravedna energetska tranzicija neće se dogoditi ukoliko na razini EU ne osiguramo sredstva za ublažavanje društvenih, socioekonomskih i okolišnih posljedica na radnike i zajednice koji su do sada bili ovisni o proizvodnji energije iz konvencionalnih izvora. Zbog toga sam u govoru na današnjem otvaranju konferencije “EU otoci kao predvodnici energetske tranzicije i dekarbonizacije otoka” u organizaciji Tajništva za otoke Europske komisije, naglasio nužnost osnivanja Fonda za pravednu energetsku tranziciju, s proračunom od 4,8 milijardi eura", poručio je zastupnik Tonino Picula na otvaranju konferencije. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.