HR EN
18. travnja 2016. Odbori / Međuskupina

Odbor o sredstvima za mala i srednja poduzeća

Zastupnik Picula sudjelovao je na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) u Bruxellesu kao izvjestitelj u sjeni, u raspravi o pristupu sredstvima za mala i srednja poduzeća i povećanju raznovrsnosti financiranja unutar zajedničkog tržišta kapitala.

Zastupnik Tonino Picula poručio je da su upravo mala i srednja poduzeća najveći generatori rasta i zaposlenosti u Uniji.

Rekao je da kohezijska politika predstavlja iznimno važan izvor financija za ova poduzeća u vremenima financijske krize i proračunskih rezova. Mikropoduzeća, mala i srednja poduzeća (MSP) čine 99 posto svih poduzeća u EU-u. Ona osiguravaju dva od tri radna mjesta u privatnom sektoru i zaslužna su za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju poduzeća u EU-u. Devet od deset MSP-ova zapravo su mikropoduzeća s manje od deset zaposlenih.

Picula je rekao da ovim poduzećima kapital treba učiniti dostupnijim i jeftinijim kako bi lakše ostvarila svoj potencijal.

"Upravo pristup financiranju još uvijek se navodi kao drugi najveći problem s kojim se suočavaju pojedinačno mala i srednja poduzeća. Dostupnost kapitala i uvjeti zaduživanja su još veći problem za ona mala i srednja poduzeća sa sjedištem izvan euro-zone", rekao je. 

Izuzetno je važno da REGI odbor naglasi nejednakost u dostupnosti kapitala i izvora financiranja primjerice na europskim otocima, u planinskim i udaljenim područjima. Osim poteškoća s financiranjem, poslovanje otežava kompliciranost procedura i neproporcionalno visoki administrativni troškovi. Još jedan problem koji vrijedi istaknuti je to što relativno malen broj ovih poduzeća biva uključen u prekogranično poslovanje unutar EU-a.

Naglasio je da su brojne razlike među malim i srednjim poduzećima i da je mnogo problema koji im otežavaju ostvarenje punog potencijala.

"Zbog toga moramo osigurati da im naše politike i mjere budu prilagođene te da pojačaju privlačnost Europe za osnivanje poduzeća i poslovanje. Još jednom zahvaljujem izvjestitelju na sažetom, ali i sadržajnom tekstu. Radujem se budućoj suradnji", zaključio je Picula kao izvjestitelj u sjeni S&D-a. 

Cijeli govor zastupnika Picule možete pogledati u videu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.