HR EN
5. veljače 2020. Odbori / Međuskupina

Nova metodologija proširenja EU

Koordinator S&D za vanjsku politiku, izvjestitelj za preporuke o zapadnom Balkanu i stalni izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula, komentirao je novu metodologiju pregovaranja o pridruživanju EU.

Parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu pozdravila je danas objavljen prijedlog nove metodologije pregovaranja o pridruživanju Europskoj uniji, koju je pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta predstavio povjerenik EK za susjedstvo i proširenje EU Oliver Várhelyi. 

Kao koordinator S&D-a za vanjsku politiku, izvjestitelj za preporuke o zapadnom Balkanu i stalni izvjestitelj za Crnu Goru, novu metodologiju komentirao je hrvatski zastupnik u EP Tonino Picula.

„Pozdravljamo pokušaj Europske komisije da konkretnim prijedlozima razriješi nedoumice koje oko nastavka procesa proširenja imaju neke skeptične države članice u Europskom vijeću. Oduvijek smo inzistirali na tome da je proširenje EU na zapadnom Balkanu dobitna kombinacija za obje strane kao ulaganje u mir, demokraciju i prosperitet cijele Europe. Ako želimo da naša Unija bude geopolitički utjecajna, jasno je da se prije svega moramo usredotočiti na naše najbliže susjedstvo“, istaknuo je.

„Nadamo se kako će predstavljena metodologija unijeti novu dinamiku u proces proširenja, kao i da će nam omogućiti da ponovno uspostavimo vjerodostojnost u regiji, koju smo izgubili nedavnom odlukom Vijeća o neotvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Moramo uspostaviti jasne kriterije i nepromjenjive pokazatelje napretka tijekom procesa, te donositi odluke čim ti kriteriji budu ispunjeni. Ovim putem pozdravljamo i veći doprinos zemalja s iskustvom i stručnim znanjima u procesu pregovora. Na kraju, pozivamo i zemlje zapadnog Balkana da nam se pridruže na Konferenciji o budućnosti Europe kako bismo započeli s radom na zajedničkoj budućnosti“, zaključio je Picula svoje izlaganje.

Na Piculino pitanje o tome hoće li se nova metodologija odnositi i na Srbiju i Crnu Goru, te mogućnosti da se cijeli klasteri tema zatvore tijekom jedne godine kao i što će to značiti za ukupno trajanje pregovora, Várhelyi je odgovorio kako te dvije zemlje ne moraju sudjelovati u novoj metodologiji jer su pregovore otvorile ranije. Unutar grupacije S&D, podržali su stav da poseban naglasak mora biti stavljen na vladavinu prava tijekom cijelog procesa pregovaranja uz upozorenje da nova metodologija ne smije biti iskorištena kao politički argument za daljnje odgode proširenja, u kojem već sad svjedočimo pregovorima koji traju godinama ili čak desetljećima. Članovi S&D-a ponovili su svoj poziv državama članicama da otvore pregovore o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, po mogućnosti već u ožujku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.