HR EN
9. travnja 2020. Odbori / Međuskupina

Kroz pomoć najsiromašnijima, EU pokazuje snagu

Picula podržao 20 milijardi eura pomoći zemljama zapadnog Balkana i drugim ugroženima

Grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu podržala je odluku Europske komisije da u okviru programa Globalnog odgovora na krizu izazvanu korona virusom dodijeli 20 milijardi eura pomoći zemljama u razvoju za borbu protiv širenja pandemije i ublažavanje njezinih socioekonomskih posljedica. Time je EU odlučila ne odustajati od UN-ovih ciljeva održivog razvoja u vremenima najveće krize, kad mnoge zemlje odgađaju svoj doprinos.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator Socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP Tonino Picula podržao je odluku EK: "Kao istinski globalni igrač, Europska unija u duhu iskrenog multilateralizma surađuje s ključnim institucijama kao što su Ujedinjeni narodi i G20. Nužno je pomoći i našim međunarodnim partnerima, uključujući i naše afričke prijatelje, u borbi protiv ove zastrašujuće pandemije. Kriza koju je izazvao korona virus u europskim društvima i ekonomijama izazvala je smrt tisuća ljudi i ugrozila budući razvoj. Širenje korona virusa u najsiromašnijim regijama i zemljama dodatno ugrožava ionako nesigurne živote i izvore prihoda za stanovnika tih zemalja. Ne smijemo ostati ravnodušni na njihovu patnju i zbog toga podržavamo odluku Europske komisije“.

„Naglasak na podršci zdravstvenih sustava zemalja zapadnog Balkana, južnog i istočnog susjedstva EU, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike je ključan ne samo za interese Europske unije, nego i za njezinu ulogu u međunarodnom poretku, pa i za njezinu dušu“, istaknuo je Picula i ponovio poziv svim međunarodnim akterim da preispitaju politike koje bi mogle biti zaprekom zajedničkoj borbi protiv COVID-19, uključujući i sankcije koje onemogućavaju pojedinim zemljama da se učinkovito bore protiv pandemije.

Udo Bullman, koordinator S&D za razvoj istaknuo je: „Prioritet mora biti rješavanje kratkoročnih potreba hitne medicinske i humanitarne pomoći, ali ne smijemo zaboraviti zajedničke dugoročne ekonomske i društvene ciljeve, s posebnom pažnjom usmjerenom na pomoć najranjivijim skupinama poput izbjeglica i migranata, raseljenih, kao i žena, djece, starijih i invalida. Očekujemo od Europske komisije da se usredotoči na podršku školstvu, koje je u više zemalja pred kolapsom. Javno i svima dostupno obrazovanje je danas važnije no ikad. Dodatno, od presudne je važnosti da mjere socijalne zaštite obuhvate sve kojima su potrebne, kroz podršku dohotku ili omogućavanje zaduživanja s ciljem sprečavanja društvenog i ekonomskog raspada“.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.