HR EN
29. studenog 2016. Odbori / Međuskupina

Izvješće o napretku BiH za 2016.

Na zasjedanju Odbora za vanjske poslove, predstavljeno je izvješće o napretku BiH za 2016. godinu. Kao voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH, zastupnik Tonino Picula istaknuo je podršku europskom putu BiH, ali i upozorio na problem zbog neusvajanja poslovnika Zajedničkog odbora lani u Sarajevu...

Zastupnik Tonino Picula rekao je da je nacrt Izvještaja kolege Cristia Dan Prede dobro polazište za raspravu i ocjene "koje ćemo idućom Rezolucijom dati o trenutnom stanju u BiH". 

"Ovaj Odbor, kao i Europski parlament u cjelini, uvijek su nedvojbeno podupirali budućnost BiH u EU, ali i dosljedno upozoravali na zastoje koje vlasti moraju rješavati. Najnoviji izvještaj Komisije evidentira cijeli niz pomaka i poboljšanja, osobito u donošenju zakona, te formalno političkim odnosima sa EU. Međutim, pozitivni procesi su, na žalost, u suprotnosti sa mnogim incidentnim situacijama i nedostatkom promjena u nizu sektora. Kao i toliko puta do sada, razmišljanja o aktualnoj situaciji u BiH kod mnogih njenih prijatelja izazivaju miješane osjećaje.

Danas bih izdvojio jedan, maloprije spomenuti, evidentan primjer zaostajanja i otpora europskom putu BiH.

Kao Voditelj izaslanstva EP za odnose s BiH podsjećam da je pokušaj usvajanja poslovnika Zajedničkog odbora propao još lani u Sarajevu. Od tada Izaslanstvo ne funkcionira jer bez poslovnika nema legitimitet za rad. U međuvremenu je bilo više pokušaja s naše strane da se problem otkloni, no, na žalost, bez uspjeha. 

Temeljni problem je protivljenje dijela članova izaslanstva iz BiH (preciznije, radi se o članovima iz RS-a) da preporuke usvajamo procedurom koja se primjenjuje kao u svim ostalim zajedničkim izaslanstvima EP-a sa zemljama u procesu. Nakon konzultacija i pravne ekspertize, stav EU institucija je jasan i ujedinjen - BiH strana će morati prihvatiti postojeći prijedlog, koji je već dijelom prilagođen, ili izaslanstvo neće funkcionirati do daljnjeg. Tvrdim da u ovom slučaju govorimo o jasnom pokušaju blokade procesa koji su se posebno intenzivirali u godini predaje aplikacije za članstvo BiH u EU. Potrebno je o ovom problemu otvoreno govoriti u ranoj fazi rada na našoj Rezoluciji zbog uklanjanja prepreka koje dijele građane BiH od dobrobiti budućeg članstva zemlje u EU", poručio je zastupnik Picula tijekom predstavljanja Izvješća o napretku BiH za 2016. godinu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.