HR EN
11. travnja 2017. Odbori / Međuskupina

Hrvatski poduzetnici dobili zasluženo

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta danas je u Bruxellesu glasovao o preporuci nacrta odluke Vijeća o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i njihovih država članica s jedne i Bosne i Hercegovine s druge strane, te je uzeo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji sa 57 glasova za, 1 protiv i 1 suzdržanim.

Naime, kada je ulazila u EU, najznačajniji ugovorni i trgovinski odnos za RH je svakako bila CEFTA - Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini, u koji je uključena i BiH.

„Trebalo je vremena, ali postigli smo željeni cilj – održavanje tradicionalne povlaštene trgovine nakon ulaska Hrvatske u EU uzeto je u obzir! Otpočetka sam naglašavao da Europska komisija mora kroz izmjene SSP-a omogućiti poslovanje našim tvrtkama. Uostalom, to je i načelo tradicionalne trgovine: gospodarski sektor zemlje pristupnice ne smije trpjeti štetu zbog pristupanja Uniji. Na žalost, poljoprivredno-prehrambeni sektor otrpio je određene posljedice zbog gubitka tržišta BiH“, istaknuo je zastupnik Tonino Picula, voditelj Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, nakon glasovanja.

Kada se sklapao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, Hrvatska je u trgovini s BIH primjenjivala odredbe CEFTA-e, prema kojemu se izvoz svih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u BIH odvijao bez carine. No, kada je Hrvatska ušla u EU, uvjeti izvoza su se izmijenili te se za 20 hrvatskih najznačajnijih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u izvozu u BIH, primjenjuje puna stopa carine.

No, od 1. veljače ove godine, proizvođači iz BiH ponovno mogu koristiti trgovinske povlastice (tzv. autonomne trgovinske mjere) za određene poljoprivredne proizvode, uključujući voće i povrće. To znači da proizvođači iz BiH mogu izvoziti te proizvode u EU bez ikakvih posebnih carina, što ih čini konkurentnijim na tržištu EU. Podsjećamo, te su mjere bile suspendirane zbog nepostizanja dogovora između EU i BiH koja nije željela prilagoditi SSP.

„Bosna i Hercegovina je drugo najznačajnije izvozno tržište Republike Hrvatske, ali i najznačajnije hrvatsko izvozno tržište za poljoprivredne proizvode. Također, smanjenje hrvatskog izvoza poljoprivrednih proizvoda u BIH od dana hrvatskog članstva u EU nije kompenzirano drugim izvoznim tržištima“, podsjetio je Picula.

Zastupnik Picula već je u kolovozu 2013. iskoristio priliku da pita Komisiju što će poduzeti kako bi se olakšao plasman hrvatskih proizvoda na tržišta zemalja koje su do sada bile izuzetno važan trgovački partner. Podsjećamo, povjerenik Karel De Gucht mu je tada odgovorio da je Komisija odlučna u provedbi prilagodbe kako bi se osigurao nastavak tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-a. Potvrda preporuke Odbora za vanjsku politiku očekuje se na plenarnom zasjedanju u svibnju.

Uoči glasovanja, zastupnik Picula sastao se s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadakom s kojim je razgovarao o europskoj budućnosti BiH, ali i problemu nefunkcioniranja zajedničkog parlamentarnog Izaslanstva kojim predsjeda.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.