HR EN
4. svibnja 2016. Odbori / Međuskupina

Građani Kosova korak bliže Europskoj uniji

“Pozdravljam današnju najavu Europske komisije koja predlaže liberalizaciju viznog režima za građane Republike Kosovo. Građani Kosova dugo su čekali ovu dobru vijest, za koju smo se kao zastupnici u Europskom parlamentu redovito zalagali”, poručio je predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, zastupnik Tonino Picula.

“Nadam se da će sada nakon preporuke Europske komisije postupak započeti i biti dovršen bez nepotrebnog odgađanja, kako u Europskom parlamentu tako i u Vijeću. Tako bi Kosovari, kao jedini građani neke zemlje sa zapadnog Balkana koji još imaju vizni režim, uskoro mogli početi putovati u zemlje Schengena bez podnošenje zahtjeva za vizu.

Čestitam kosovskim vlastima, civilnom društvu, medijima i svim ostalim partnerima na Kosovu koji su napravili odličan posao pri promociji liberalizacije viznog režima za Kosova. Međutim, dok procedura ide naprijed, njihov posao nije gotov te bi se sada trebali fokusirati na objašnjavanje građanima da će liberalizacija viznog režima omogućiti slobodu kretanja koju se međutim, ne bi trebalo zloupotrebljavati. Treba istaknuti da unutar EU postoji pritisak da se ubrza postupak ponovnog uvođenje viznog režima čak i nakon što ga se ukine, u slučaju migracijskog pritiska.

Sloboda kretanja dobra je vijest za mlade ljude na Kosovu, studente, istraživače, poslovnu zajednicu, kao i za mnogobrojne obitelji čiji su članovi dio velike dijaspore Kosova u Europi.

Ovo je doista dobar tjedan za Kosovo obzirom da najava Komisije o ukidanju viza dolazi samo dan nakon što je Kosovo postalo nova članica UEFA-e. Obje odluke bile su dugo isčekivane među Kosovarima, koji sada imaju osjećaj snažnije pripadnosti europskoj obitelji zbog veće slobode putovanja te ravnopravnog sudjelovanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.”

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.