HR EN
19. veljače 2021. Parlamentarne Aktivnosti

EU treba koristiti “smart power”

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula sudjelovao je danas, 19. veljače, u online konferenciji o novim odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj na kojoj se raspravljalo o političkim, gospodarskim i društvenim posljedicama izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a.

Tonino Picula, raspravljajući o prilikama i izazovima koje EU-u i UK-u donose nove okolnosti, istaknuo je da je Ujedinjena Kraljevina bila članicom Unije nekoliko desetljeća te je značajno doprinijela njezinom razvoju. „Nema dvojbe, bili smo jači zajedno“, zaključio je zastupnik. Rekao je kako je Sporazumom o trgovini i suradnji EU-a i UK-a osiguran protok robe bez kvota i carinskih davanja za one proizvode koji udovoljavaju pravilima o podrijetlu, no da to ne znači da nema poteškoća. „Količina izvoza koji prolazi kroz britanske luke prema Europskoj uniji pala je za 68 % u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine“, rekao je Picula citirajući britanske medije.

Govoreći o vanjskopolitičkim aspektima Brexita, istaknuo je da je odlaskom Britanaca Unija izgubila državu koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, ima izvrsne diplomatske sposobnosti, te je nuklearna sila. „Kao jedinstveni i najvažniji projekt u povijesti kontinenta, EU će trebati obnoviti svoju globalnu ulogu“, rekao je Picula i poručio kako bi želio da u prvoj polovici 21. stoljeća Unija koristi više smart power nego soft power.

Ovdje pogledajte cjelovitu online konferenciju. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.