HR EN
3. srpnja 2019. Video & audio

Tema dana

Zastupnik Tonino Picula komentirao je za Temu dana rezultate dogovora koji je Europsko vijeće sinoć postiglo u Bruxellesu, nakon što su zastupnici izabrali nvoog predsjednika Europskog parlamenta.

Picula je naglasio kako je najveća žrtva ovog maratonskog pregovaranja o vodećim pozicijama u europskim institucijama bio prije svega, Manfred Weber koji je imenovan vodećim kandidatom pučke stranke i koji je trebao biti s obzirom na njegov uspjeh, predsjednikom Komisije, ali pregovarači koji su trebali dovršiti posao za Webera nisu to učinili. 

"Žao mi je što Frans Timmermans nije dobio šansu nakon neuspjeha Webera, zato što bi bio očuvan princip izbora vodećeg kandidata. Ovo što se dogodilo je udarac procesu političke emancipacije Europskog parlamenta jedine institucije koju neposredno biraju građani", rekao je i dodao kako je u ovom trenutku razina frustracije u Europskom parlamentu velika.

"Jačanje Europskog parlamenta zasigurno bi otupilo oštrice kritika demokratskog deficita europskih institucija. Hoće li se to nezadovoljstvo očitovati kroz glasanje o podršci Ursuli von der Leyen za mjesto predsjednice Europske komisije, tek ćemo vidjeti", dodao je zastupnik Picula.

Cijelu emisiju pogledajte na linku.

Tema dana 

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.