HR EN
17. siječnja 2017. Video & audio

Tema dana - javljanje iz Strasbourga

Dok su izbori za novog predsjednika Europskog parlamenta ulazili u završni, četvrti krug, hrvatski europarlamentarci Tonino Picula i Ivana Maletić iz Strasbourga su komentirali dugoočekivani govor britanske premijerke Therese May u kojem je naznačila glavne smjernice politike izlaska njezine zemlje iz Europske unije te procesa pred kojim se EU nalazi prvi put u svojoj povijesti.

Zastupnik Tonino Picula izjavio je da je Theresa May danas upravo skratila dilemu o tome kakav će Brexit biti.

"Jasno je da će to biti tzv. tvrdi Brexit, dug proces u kojemu Velika Britanija neće slijediti status kakav u odnosu s EU-om imaju neke zemlje koje nisu njezine članice. Jasno je da neće slijediti primjer Norveške, niti će moći imati status kao Švicarska. Proces će trajati sigurno dvije godine, neki kažu i dulje. Neki analitičari drže da bi u tom procesu britanski BDP mogao pasti i 9%", rekao je Picula.

"Neće biti jednostavno definirati sve odnose i pojedinačne ugovore u svim elementima jedinstvenog europskog tržišta. Sama premijerka May istaknula je da je velika vrijednost EU-a jedinstveno tržište i slobodna trgovina te kako za Veliku Britaniju i dalje želi stabilne i kvalitetne odnose. Međutim, slijedi puno, puno detaljnih pregovora o svim elementima. Zanimljivo je kako želi i dalje njegovati i dijeliti sve europske vrijednosti, pa između ostalog i pratiti ekonomsku politiku Unije i onda vidjeti pozicioniranje Velike Britanije", smatra Picula.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku.

Tema dana - javljanje iz Strasbourga

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.