HR EN
26. rujna 2017. Video & audio

Rezultati izbora u Njemačkoj više su odraz političkog trenda nego kampanje

Rezultate njemačkih parlamentarnih izbora komentirali su u HRT-ovom Studiju 4 hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP), predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) i zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović.

Zastupnik Tonino Picula rekao je da su rezultati izbora u Njemačkoj više odraz jednog političkog trenda nego same kampanje.

"Angela Merkel vodila je kampanju koja je pogodovala njezinoj ambiciji da kampanje zapravo ni ne bude. Ovi izborni rezultati izbacili su na vidjelo rezultate jednog nezadovoljstva u Njemačkoj koje je dalo osobitu snagu trećeplasiranoj stranci "Alternativa za Njemačku". Što reći o rezultatima izbora u jednoj zemlji kada se prvim dvjema strankama po nečemu može pripisati riječ najgore - ovo su najgori rezultati od 1949. godine i uvjerljivo najgori rezultat njemačkih socijaldemokrata ikad. Krajnje lijeva stranka pokazala je jednu stabilnost. Dobili su nešto malo više nego prije četiri godine. No socijaldemokrati su doista pali na povijesno nisku razinu bez obzira na promjenu vodstva, i bez obzira na inzistiranje na gospodarskim pitanjima. Prve analize su pokazale da se njihova kampanja, odnosno slogani i ciljevi koje su željeli postići, nisu ukorijenili u biračkom tijelu. Dapače, došle su u prvi plan neke druge političke vrijednosti. Prije svega to su emigracije i izbjeglička pitanja te osjećaj sigurnosti njemačkih građana", izjavio je Picula.

Cijelo gostovanje pogledajte na linku.

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.