HR EN
24. siječnja 2020. Video & audio

Problem oko zakona riješiti dijalogom

Situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mora se riješiti dogovorom, poručio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

“U politici, apsolutno, dijalog je osnovni instrument. Meni se čini, bez želje da ulazim detaljno u odnose na crnogorskoj sceni, da je ovaj zakon donesen u jednoj itekako polariziranoj društvenoj i političkoj atmosferi. Sada je pitanje na koji način učiniti dijalog o tom zakonu i njegovoj primjeni mogućim. Tu, naravno, mogu samo zatražiti više odgovornosti svih onih koji su uključeni ili imaju interesa da se taj problem riješi, jer smatram da dogovor nema alternativu. Daljnja polarizacija može samo štetiti nekim drugim procesima unutar same Crne Gore. Ne vidim da bez jednog ozbiljnog dogovora, prije svega unutar Crne Gore, ali i smanjivanja tenzija u crnogorskom susjedstvu – bez toga zaista se problem neće riješiti. A on postoji”, naglašava Picula.

Upitan je li u duhu dobrosusjedskih odnosa pokušaj paljenja crnogorske zastave u Srbiji, te gruba retorika Beograda, Picula navodi da to ne doprinosi europskom putu.

“To prije svega diskreditira napore nas zastupnika u Europskom parlamentu koji zaista snažno zagovaramo politiku proširenja jer, zagovarati zemlje koje ne mogu naći načina da svoje otvorene probleme rješavaju za stolom, strpljivo, ma koliko to vremena tražilo, nego možda i zapaljivom retorikom, narativom potiču sukobe i neprihvatljivo ponašanje kao što je paljenje crnogorske zastave, sigurno ne čine uslugu ni sebi ni svojim susjedima. Pogotovo ne čine uslugu zajedničkom cilju, a to je članstvo u Europskoj uniji. Teško je, dakle, onda braniti pravo tih zemalja na pristupanje europskom bloku, ukoliko nisu u stanju svoje razmirice rješavati na način koji je puno primjereniji europskoj praksi”, poručuje Picula.

Cijeli intervju čitajte na linku.

Pobjeda

Fos media

Dan

Radio i Televizija Nikšić

Kodex.me

Izvor: RTCG
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.