HR EN
24. listopada 2018. Video & audio

Picula: Nakon brexita nema pobjednika

Neizvjesni pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, kao i izvjesni gubici za obje strane nakon brexita bili su tema gostovanja Tonina Picule u emisiji Global HRT-a

"Sigurno je da EU i UK ne mogu postići win-win situaciju. EU ostaje bez značajne članice, jedne od onih koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN, ali i jednog od najvećih gospodarstava EU. Velika Britanija će pak morati iznova pregovarati o čak 70 do 80 međunarodnih sporazuma, što će im otežati djelovanje u međunarodnoj politici i trgovini. Procjenjuje se da će svako britansko kućanstvo biti oštećeno za barem tisuću funti zbog različitih tarifa i carina kojima će britansko gospodarstvo biti izloženo. Do 2030., prema nekim procjenama, britansko gospodarrstvo moglo bi izgubiti između tri i osam posto bruto domaćeg proizvoda. No, cijena koštanja brexita sigurno će pasti i na Europsku uniju, no zbog veličine bloka od 27 zemalja, gubici se procjenjuju na između jedan i tri posto. Gubitke će osjetiti svi, a najviše bi stradati mogla Irska, koja je energetski, transportno i robno-novčano vezana za Ujedinjeno kraljevstvo. Belgija i Nizozemska, kao susjedne zemlje, također će trpjeti značajne gubitke", istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Cijeli intervju pogledajte na poveznici, s početkom na 7:50.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.