HR EN
1. srpnja 2019. Video & audio

Otvoreno - šest godina u EU

Zastupnik Tonino Picula gostovao je u emisiji Otvoreno. Govorio je o stanju pregovora za čelne funkcije u Europskoj uniji, te obilježavanju šeste obljetnice hrvatskog članstva.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP), rekao je da je EU ušla u kampanju za Europsku komisiju i Europski parlament podjeljenija nego što je ikada bila.

"Te su se podjele osjetile u posljednjih nekoliko godina, kada je došlo do razvrgavanja velike koalicije. Podjele su došle do svoje punine nakon europskih izbora", istaknuo je zastupnik Picula.

Europski pučani i europski socijaldemokrati su se nakon ovih europskih izbora suočili s padom popularnosti. Zajedno su izgubili oko 70-ak mjesta u Europskom parlamentu, ali su narasli Liberali, Zeleni te druge grupacije koje popularno zovemo populistima. U ovome procesu bi svatko želio na neki način dobiti jednu vrstu priznanja za te rezultate, tvrdi Picula i dodaje da to neće biti lako. Ne smatra da će se situacija s izborom čelnika u EU riješiti tako skoro te da bi tu možda mogla biti riječ i o međuinstitucionalnom konfliktu. 

"I dalje stojimo iza toga da se za funkciju predsjednika EK-a izabere Frans Timmermans. On je za razliku od Webera uspio osigurati potporu Liberala i Zelenih. Međutim, na njegovu kandidaturu očito pozitivno reagira jedan dio Europske pučke stranke", dodaje.

Cijelu emisiju pogledajte na linku.

Otvoreno

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.