HR EN
4. ožujka 2020. Video & audio

Migrantska kriza zahtjeva zajedničko EU rješenje

Ne možemo dopustiti da se samo jedna zemlja sama nosi s pritiskom migranata

U mreži Prvog urednice i voditeljice Jasmine Popović na Hrvatskom radiju Tonino Picula, hrvatski je zastupnik u Europskom parlamentu gostovao s Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije, i Denisom Avdagićem, geoplitičkim analitičarom.

Picula rekao je da se jučer doista dogodila politička mobilizacija vrha Europske unije, koja je, dodaje, za razliku od nekih drugih situacija, promptno reagirala na najavu nove eskalacije migrantske krize. 

"Poruke koje su poslane na neki su način govorile da je EU naučio nešto iz svoje prošlosti. Meni je osobno žao što takvih akcija nije bilo 2013., 2014. i 2015. kada je jedna druga članica bila pod izrazitim migrantskim pritiskom, a riječ je o Italiji. Tada su talijanski zastupnici u Europskom parlamentu upozoravali da Italija ne može ostati sama suočena s jednim besprimjernim priljevom migranata iz Libije. No tada ih nitko nije slušao. Dapače, tada se inzistiralo na strogoj primjeni Dublinskog pravila, prema kojemu se zemlja u koju migranti prvo stupe mora pobrinuti za njihovo evidentiranje i poslije integriranje. Sve je to išlo do granice pucanja i vidjeli smo da takav migratorni pritisak na jednu od članica dovodi do ozbiljnih političkih promjena u samoj Italiji i izazvalo je to ozbiljne probleme u funkcioniranju europskih institucija, koje su se pokazale potpuno nespremnima, a političari su bili zatečeni", objasnio je Picula.

Dodao je da smo tada "svjedočili porastu političkih opcija koje su preko migrantskog pitanja željele istaknuti neke druge političke vrijednosti koje su često potpuno suprotne od onoga na čemu se Europska unija bazira". Kaže da su "očito iz svega toga neke lekcije izvučene i naučene".

Više pročitajte na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.