HR EN
28. prosinca 2018. Video & audio

Kandidatura za EU parlament za pomoć konsolidaciji SDP-a

Gostujući na N1 televiziji, Picula je komentirao najnoviji debakl Vlade RH s brodogradnjom i kupovinom zrakoplova, kao i rejting SDP-a u osvit izborne 2019. godine

"Očito smo bii preoptimistični kad smo govorili da su problemi riješeni uspješnim sanacijama i da će u EU-u naša brodogradnja naći svoju nišu i ostaviti iza sebe kronične probleme koji su opterećivali gospodarstvo. Ni narudžbe ne znače jamstvo da će brodogradnja opstati ako uprave ne rade svoj posao. I EK je ponudila dobre usluge", kaže Picula.

Na pitanje je li trebalo i ranije zatražiti pomoć EK-a, Picula kaže: "Nikoga ne treba sektaški izuzeti. Očekivalo se da će neke stvari same po sebi biti u EU-u... Brodogradnja ovisi o kvaliteti rada uprava, ali i o ciklusima svjetskog gospodarstva. Brodogradnja prati konjukturne cikluse ekonomskih gibanja i kad se usporava gospodarstvo, postoji manja zainteresiranost da se osiguraju brodovi... Prije svega se to osjeti u brodogradilištima koja imaju problema u vođenju poslova."

Komentirao je i spremnost Hrvatske za Schengen. "Hrvatska ima zanimljivo susjedstvo. Treba biti fer i reći da je Hrvatska od svog europskog susjedstva, Slovenije i Mađarske, ograđena žicom jer EU nije bila spremna za migrantsku krizu. Imamo granice koje se štite žicom i vojskom. Imate granice koje su potpuno porozne kroz koje migranti i izbjeglice lako dođu do Hrvatske. Tu je Hrvatska stiješnjena političkim i zemljopisnim.. Hrvatska je riješila dobar dio pravno-tehničkih indikatora koje mora zadovoljiti", kaže. Dodaje i kako je nedavno bio na tursko-sirijskoj granici odakle je krenuo migrantski val od gotovo tri milijuna ljudi. "Migrantska kriza ima svoje vrlo ozbiljne posljedice", kaže Picula naglašavajući da taj problem ostaje otvoren.

"To je zadnja epizoda trenda koji traje već neko vrijeme. Živi zid raste, SDP pada. Bilo je pitanje kad će se sresti. SDP-u se to i ranije događalo. To govori o općem raspoloženju u Hrvatskoj, ali i o slabostima moje stranke" kaže Picula govoreći o rejtingu SDP-a. Davor Bernardić pomalo bijesno je reagirao na rezultate anketa. "Ankete su obično zadnja karika u lancu koja definira odnos građana prema političkoj opciji. Probleme treba tražiti na početku tog lanca, a tamo su problemi s kojima se mi ne uspijevamo nositi već pet, šest godina. Ankete mogu pogriješiti, ali nijedna od njih na stavlja SDP na čelo popularnih stranaka... Mi još dobro i stojimo kako stoje tradicionalne stranke u EU. Uzeo bih ovu anketu vrlo ozbiljno", zaključuje Picula.

Više na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.