HR EN
26. listopada 2018. Video & audio

Hrvatskim otocima trebaju energetska neovisnost i bolja povezanost

Hrvatski otoci nisu dovoljno dobro povezani ni s kopnom ni međusobno i potrebna im je pomoć središnje države i EU kako bi postali energetski neovisni i podigli javne usluge na razinu koja bi omogućila otočanima da ne sele na kopno

Prosječan BDP po glavi stanovnika na hrvatskim i europskim otocima 20 posto je niži nego na kopnu, imaju probleme sa stabilnim isporukama energije i pitke vode, a uz to su daleko ovisniji o turizmu i izloženi prirodnim nepogodama, zbog čega je potrebna posebna briga za otoke na razini Europske unije. Zato je na razini Europske komisije, a na inicijativu hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, osnovano Tajništvo za otoke, koje je osiguralo i sredstva za provođenje projekata energetske neovisnosti. 

U Hrvatskoj se pak priprema donošenje novog Zakona o otocima, što je bio i povod za današnje gostovanje na HRT 4, koje možete pogledati na ovoj poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.