HR EN
5. travnja 2020. Video & audio

EU lovi korak s ekonomskim rješenjima za pandemiju

Picula je u gostovanju na N1 televiziji ocijenio kako kriza zbog korona virusa traži od EU nove odgovore i politička rješenja

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao je ove nedjelje u emisiji Točka na tjedan N1 televizije, gdje je s urednicom Natašom  Božić Šarić razgovarao o europskom odgovoru na pandemiju korona virusa.  Ocijenio je kako zbog kašnjenja europskih institucija oko epidemije koronavirusa došlo do reputacijske štete.

"Sigurno je da se moglo reagirati ranije", kaže. Nastavlja da je zemljama članicama ostavljen velik prostor da reagiraju svaka na svoj način, a to je pak ostavilo dojam kod velikog dijela građana da se treba više osloniti na mehanizme nacionalne države nego na pomoć iz EU. "Sada se stvari na neki načim popravljau, treba imati i malo razumijevanja jer EU kao posebna multilateralna država nije zajednička država nego zajednica država i koja u mnogim elementima nije srasla dovoljno za donošenje brzih odluka. To je mehanizam koji dobro radi kada je sve dobro, ali u posljednjih 10-ak dana vidi se brži hod europskih institucija", smatra Picula. Misli da je dijelom nezadovoljstvo građana opravdano, ali ne vjeruje da će koronavirus označiti kraj Europske unije. 

Za mogućnost euroobveznica kaže da je to priča koja traje godinama i bila je na dnevnom redu i za vrijeme posljednje financijske krize, ali je odbačena od strane Njemačke, a ni sada zemlje članice sa sjevera nisu oduševljene tom idejom. Picula smatra da će ova gospodarska kriza biti drugačija od one iz 2008. koja je došla iz SAD-a. Na pitanje je li jasno kako će se paket pomoći SURE dijeliti po zemljama članicama Picula odgovara da sam mehanizam nije iskomuniciran do kraja, očito se poslužilo arsenalom da se pruži pomoć onima koji su samozaposleni ili onim djelatnostima koje su osobito ranjive u ovoj situaciji.

"Taj paket uvodi i nešto što je do jučer bilo nezamislivo, a to je maksimalno fleksibilna potrošnja novca iz europskih fondova", pojašnjava Picula i dodaje kako će paket biti podržan i u Europskom parlamentu i Europskom vijeću.

Više na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.