HR EN
3. lipnja 2020. Iz Medija

Prilika za europski iskorak prema integraciji

Usložnjavanje situacije u SAD-u traži od EU stvaranje novog pristupa odnosima s tom zemljom, ali na starim načelima suradnje, poštivanja vladavine prava i prava manjina

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula nakon imenovanja na važnu funkciju stalnog izvjestitelja za odnose sa SAD-om koja će trajati do 2024. godine, komentirao je potresna trenutna zbivanja u toj državi za Jutarnji i Večernji list, kao i N1.

Neke od najvažnijih poruka prenosimo niže u tekstu.

“EU je izrazila zgražanje i nevjericu oko događaja u SAD-u. Za neku reakciju koja bi bila politički sveobuhvatnija očito će trebati još nešto vremena", istaknuo je. Nastavlja kako su napetosti u SAD-u jednim dijelom i posljedica promjena na globalnoj sceni, no, priznaje da “nema zemlje koja do određene mjere ne živi diskrepanciju između svog ustavnog poretka i određene političke prakse”. Smatra da su posljedice sadašnje američke administracije, inzistirajući na unilateralnom pogledu, puno više razdijelile Amerikance.

A “promocija jednog globalističkog pogleda na svijet poput bumeranga se vratila u SAD jer je srednji sloj, a da ne govorim o manjinskim zajednicama, sve više postao gubitnik te tranzicije i to dolazi na naplatu”, kazao je. “Ovo što se dogodilo s ubojstvom Georgea Floyda pred kamerama mobitela na neki način govori koliko se svijet promijenio zahvaljujući digitalnoj revoluciji koja je osigurala pristup i razmjenu informacija svima. Digitalna revolucija koja omogućuje da se snimi jedna takva policijska brutalnost dovodi, u okolnostima jedne opće frustriranosti, do nezadovoljstva.”

Kazao je i kako je SAD u šezdesetgodišnjoj povijesti Europske Unije bio “važan i koristan medij za transformaciju EU iz jednog političkog eksperimenta u tvrdu političku činjenicu”, a to je ujedno bila i prilika da EU ojača svoju stratešku autonomiju. No, priznao je kako ostaje pitanje “je li ovo što gledamo u SAD-u limitirano na trajanje jednog mandata jednog američkog predsjednika ili će to postati novo normalno. Ako je ovo drugo u pitanju, onda Europa doista ima priliku naprosto iskoračiti, krenuti na viši nivo s vlastitom integracijom. Drugo je pitanje ima li za to snage”.

"Pitanje je zapravo kako i na koji način će biti trasirana politika EU prema SAD-u ovih sljedeći nekoliko mjeseci do američkih izbora. Europska zajednička i sigurnosna politika je zapravo najslabija karika Europske unije", smatra Picula.

Zaključio je da ovdje doista riječ o nečemu što će umnogome odrediti politički život u SAD-u, a i globalno, te da za Europu ne bi bila dobra vijest kad bi Trump nastavio ovu politiku, “jer svijet u kojem je Amerika postala sama sebi kriterij ne može biti dobar za EU koji je jedan prvorazredan multilateralni projekt".

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.