HR EN
9. prosinca 2019. Intervjui

Za Uniju je proširenje pametno rješenje

EU mora dokazati da europske integracije i proširenje Unije nisu odvojeni procesi, poručio je Picula u intervjuu za Oslobođenje.

Mislite li da će novim pristupom, koji je predložio Macron, a ukoliko on dobije podršku, region napraviti više koraka nego je to bio slučaj s dosadašnjim inicijativama? 

Macronova alternativna struktura pregovaranja, kako ju je predložio, suštinski bi promijenila politiku proširenja kakvu danas poznajemo. Tih sedam točaka pregovora su nešto poprilično drugačije nego dosadašnji sustav i to bi otvorilo mnoge nove probleme, pogotovo s Crnom Gorom i Srbijom, koje su odmakle u procesu pregovaranja po sadašnjem sustavu i naravno da bi se protivile nekom novom setu pravila. Novi europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi istaknuo je u raspravi na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta kako očekuje da će na kraju njegovog petogodišnjeg mandata barem jedna država biti spremna za ulazak u EU.

Poruka Von der Leyen ?

Sadašnji model je ipak uvjerljiviji, kroz njega je prošla i Hrvatska, te se kandidatu, kada uđe u EU, otvaraju sve mogućnosti korištenja europskih fondova i prednosti zajedničkog tržišta. Summit u Zagrebu u petom mjesecu je velika prilika da se osnaže jamstva prema zapadnom Balkanu i da boljom atmosferom izrazimo novi zamah politici proširenja. Također, treba naglasiti i da rasprave o francuskom non paperu ne smiju zaustaviti proces kao takav, a zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na osnovu postignuća.

Koliko za zapadni Balkan trebaju biti ohrabrujuće riječi nove predsjednice Europske komisije?

Na najvišoj razini europskih izvršnih institucija postoji svijest o snazi i važnosti politike proširenja za EU i njezinu sigurnost, ali i vanjskopolitičku uvjerljivost. Nova predsjednica Europske komisije Ursula v. d. Leyen je u obraćanju zastupnicima EP-a prije glasanja o Komisiji veći naglasak dala otvorenosti prema zemljama zapadnog Balkana nego transatlantskim odnosima. To je snažna poruka, ali i signal da Njemačka sa svojom šeficom EK-a planira nastaviti s istim vanjskopolitičkim usmjerenjem i prioritetima, makar je EK nadnacionalno tijelo. Isto je učinio i novi visoki predstavnik Borrell, koji je prošlog tjedna pred EP-om istaknuo pitanje zapadnog Balkana kao prioritet, obećavši da će se založiti da se stvari pokrenu već sljedeće godine.

Cijeli intervu čitajte na linku. 

Izvor: Oslobođenje
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.