HR EN
5. svibnja 2020. Intervjui

Za oporavak EU treba solidarnost i korona obveznice

EU ne smije čekati konjunkturu u Njemačkoj za oporavak najslabijih članica, istaknuo je Picula

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za zapadni Balkan Tonino Picula ocijenio je u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz da bi pandemija koronavirusa mogla stvoriti novih 100 milijuna siromašnih. 

Dugoročne ekonomske i društvene posljedice (pandemije) realne su i za sada se može samo nagađati kakvih će razmjera biti, rekao je Picula sarajevskom listu. "Članicama EU potreban je ogromni paket pomoći čiji bi teret bio solidarno raspoređen među zemljama. Po meni, ta bi sredstva članice Unije trebale preuzeti izdavanjem zajedničkih obveznica za što se osobno aktivno zalažem i u Europskom parlamentu", istaknuo je. Uz predviđeni pad BDP-a veći od sedam posto, sredstva Europskog stabilizacijskog fonda sigurno neće biti dovoljna bez solidarno raspoređenog tereta, smatra Picula.

Uz razgovor za Avaz, dao je i kraći intervju za podgoričku Pobjedu, gdje je komentirao i pakete pomoći Europske unije za zemlje zapadnog Balkana, kao i buduće mjere za oporavak cijele EU. "Smatram da je pandemija pokazala kako cijeli niz europskih mehanizama presporo reagira u inicijalnim fazama kriza. Pokazalo se da su ti mehanizmi nedjelotvorni, birokratizirani i nacionalnim vladama daju mogućnost da se ponašaju, uvjetno rečeno, neeuropski. Na samom početku krize, nažalost, solidarnost je zakazala i tek kad su svi shvatili goleme razmjere pošasti, došlo je do adekvatnijeg postupanja. Mjere pomoći najpogođenijim zemljama, kao što je Italija, postupno se nadograđuju i vrlo vjerojatno će biti dovoljne. Međutim, smatram da ubuduće moramo učiniti daleko više jer ova kriza ne smije za posljedicu imati to što će neke članice opet morati radikalno rezati socijalne transfere pa onda radi oporavka čekati konjunkturu u najsnažnijim članicama poput Njemačke", naglasio je.

Oba razgovora pročitajte na poveznicama niže.

Dnevni avaz, prenesen u Večernjem listu.

Pobjeda.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.