HR EN
21. siječnja 2020. Intervjui

U RH postoji konsenzus o važnosti hrvatskog pitanja u BIH

Tonino Picula, u intervjuu za Dnevnik.ba, govorio je statusu i položaju Hrvata u BiH, politici Hrvatske i značaju hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Vjerujete li kako sada u Hrvatskoj postoji opći konsenzus o hrvatskom pitanju u BiH koje je iznad svih stranačkih i ideoloških podjela?

"Prije svega smatram da bi odgovorne političke opcije trebale poštivati hrvatski Ustav i zakone te djelovati u skladu s njima. Odnos prema BiH za Hrvatsku nije i ne moći biti samo vanjskopolitičko pitanje već predstavlja kompleksan zbroj stajališta prema različitim političkim, ekonomskim, sigurnosnim, socijalnim, povijesnim i drugim temama važnima i za identificiranje domaćih politika. Mislim da u Hrvatskoj postoji konsenzus o važnosti hrvatskog pitanja u BiH, ali se razilazimo u tome kako se prema njemu odnositi, kako ga i s kim rješavati. Sa stajališta socijaldemokracije, naše temeljno načelo je da branimo vladavinu prava, politički marginalizirane i društveno diskriminiranije, a Hrvati u BiH, kao najmanji konstitutivni narod, u jednom konfuznom sustavu, zaslužuju potporu u ostvarivanju svojih prava", poručio je zastupnik Picula. 

Cijeli intervju čitajte na linku.

Dnevnik.ba

Izvor: Dnevnik.ba
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.